Deser
Ptysie z kremem ,,Słony karmel"
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotowanie : Ciasto: Zagotować wodę z dodatkiem margaryny i soli. Do gotującej się wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3-4 minuty, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zdjąć z ognia i wystudzić.
2
Przygotowanie: Budyń: 400ml mleka zagotować z cukrem. W 100ml mleka wymieszać budyń. Dodać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Gotować przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Wystudzić.
3
Dalsze przygotowanie ciasta: Do wystudzonego parzonego ciasta dodawać po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Ważne, aby jajka dodawać pojedynczo, ponieważ ułatwi to zmiksowanie całego ciasta. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką. Ptysie powinny być wielkości 3-4 cm średnicy w odstępie po 3 cm od siebie. Ptysie piec przez 30min w 200 stopniach do czasu zarumienienia się ciasta. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 10min. Odstawić do wystygnięcia.
4
Dalsze przygotowanie masy ,, Słony karmel" Margarynę o temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu. Gdy masa będzie już gotowa wlać stopniowo alkohol i całość połączyć.
5
Składanie Ptysi : Wystudzone ptysie przekroić na pół. Przełożyć masą ,, słony karmel" i udekorować cukrem pudrem. Polecam na jesienne wieczory :) Smacznego :)