• Ptysie z kremem ,,Słony karmel

Deser

Ptysie z kremem ,,Słony karmel"

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Składniki:
Ciasto parzone:
1 szklanka wody
100g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
3 jajka
Masa ,, Słony karmel":
1 budyń waniliowy
500ml mleka 3,2 %
3 łyżki cukru
250g margaryny
4 kieliszki likieru Słony karmel
Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji

Przepis podstawowy

1

Przygotowanie : Ciasto: Zagotować wodę z dodatkiem margaryny i soli. Do gotującej się wody wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3-4 minuty, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zdjąć z ognia i wystudzić.

2

Przygotowanie: Budyń: 400ml mleka zagotować z cukrem. W 100ml mleka wymieszać budyń. Dodać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Gotować przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Wystudzić.

3

Dalsze przygotowanie ciasta: Do wystudzonego parzonego ciasta dodawać po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Ważne, aby jajka dodawać pojedynczo, ponieważ ułatwi to zmiksowanie całego ciasta. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką. Ptysie powinny być wielkości 3-4 cm średnicy w odstępie po 3 cm od siebie. Ptysie piec przez 30min w 200 stopniach do czasu zarumienienia się ciasta. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 10min. Odstawić do wystygnięcia.

4

Dalsze przygotowanie masy ,, Słony karmel" Margarynę o temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu. Gdy masa będzie już gotowa wlać stopniowo alkohol i całość połączyć.

5

Składanie Ptysi : Wystudzone ptysie przekroić na pół. Przełożyć masą ,, słony karmel" i udekorować cukrem pudrem. Polecam na jesienne wieczory :) Smacznego :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.