• Tarta z śliwkami

Deser

Tarta z śliwkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

300g mąki pszennej (2 szklanki)
60g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła (można dać 200g masła i 50g smalcu dla lepszego smaku)
4 żółtka
ok. 350g śliwek węgierek

Przepis podstawowy

1

Wsypujemy wszystkie suche składniki do misy, montujemy mieszadło 'K' i je mieszamy

2

Zimne masło kroimy w małe kostki i wrzucamy je powoli do misy, mieszając z prędkością 3

3

dodajemy żółtka zwiększając prędkość na 4, po 2-3 minutach mamy gotowe ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną wrzucamy do lodówki, drugą do zamrażalnika.

4

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni C, myjemy, drylujemy śliwki i kroimy je na ćwiartki

5

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i układamy je w naszej formie. Po ułożeniu dziurkujemy spód widelcem.

6

Ważne by ułożyć śliwki skórką do dołu, by nie zamoczyć ciasta gdy śliwki zaczną puszczać sok.

7

Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na dużych oczkach tak by pokryć całą tartę..

8

Wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 35 minut. Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej podawać ciepłe z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.