Deser
Tarta z śliwkami
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wsypujemy wszystkie suche składniki do misy, montujemy mieszadło 'K' i je mieszamy
2
Zimne masło kroimy w małe kostki i wrzucamy je powoli do misy, mieszając z prędkością 3
3
dodajemy żółtka zwiększając prędkość na 4, po 2-3 minutach mamy gotowe ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną wrzucamy do lodówki, drugą do zamrażalnika.
4
Ustawiamy piekarnik na 180 stopni C, myjemy, drylujemy śliwki i kroimy je na ćwiartki
5
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i układamy je w naszej formie. Po ułożeniu dziurkujemy spód widelcem.
6
Ważne by ułożyć śliwki skórką do dołu, by nie zamoczyć ciasta gdy śliwki zaczną puszczać sok.
7
Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce na dużych oczkach tak by pokryć całą tartę..
8
Wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 35 minut. Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej podawać ciepłe z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.