Deser
Tropikalne mini bezy
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 6
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Dużą płaską blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 10 – 12 cm okręgi, pozostawiając pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odstępy.Piekarnik rozgrzać do 12ºC. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną, ubić. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi,lekko wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 – 90 minut – bezy powinny lekko się zarumienić, mogą popękać, ale w dotyku powinny być suche i chrupkie ,a w środku piankowe. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia. Kremówkę i mascarpone wlać do miski,dodać cukier puder i ubić na puszysty krem, następnie dodać mus wydrążony z 2 marakui,całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone bezy. Mango pokroić w kostkę i położyć na bitą śmietanę.Polać puree z marakui – na 1 bezę połowa owocu. Uwaga: krem i owoce najlepiej wyłożyć przed podaniem. Smacznego :)