• Tropikalne mini bezy

Deser

Tropikalne mini bezy

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Beza (6 szt.):
5 dużych białek (1 białko = 40 g)
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Ponadto:
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
125 g serka mascarpone
1 duże mango
1 łyżka cukru pudru
5 owoców makarui

Przepis podstawowy

1

Dużą płaską blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 10 – 12 cm okręgi, pozostawiając pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odstępy.Piekarnik rozgrzać do 12ºC. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną, ubić. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi,lekko wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 – 90 minut – bezy powinny lekko się zarumienić, mogą popękać, ale w dotyku powinny być suche i chrupkie ,a w środku piankowe. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia. Kremówkę i mascarpone wlać do miski,dodać cukier puder i ubić na puszysty krem, następnie dodać mus wydrążony z 2 marakui,całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone bezy. Mango pokroić w kostkę i położyć na bitą śmietanę.Polać puree z marakui – na 1 bezę połowa owocu. Uwaga: krem i owoce najlepiej wyłożyć przed podaniem. Smacznego :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.