Deser
Rogaliki z dżemem
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotować rozczyn- o miseczki przełożyć drożdże i zmieszać z łyżką cukru aż się rozpuszczą, dodać lekko ciepłe mleko i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut.
2
Do misy miksera przełożyć jajka i cukier, zamontować trzepaczkę, zmiksować na jednolitą masę, dodać rozczyn i śmietanę, wymieszać. Do mokrych składników dodać mąkę, zamontować hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, wymieszać składniki do połączenia. Wyrabiać ciasto i dodawać po kawałku masła. Po dodaniu całego masła wyrabiać jeszcze ok 5 minut.
3
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na noc, minimum na 4 godziny. Ciasto podzielić na 2 porcje, jedną wyłożyć na stolnicę/matę, drugą pozostawić w lodówce. Ciasto rozwałkować na prostokąt, następnie złożyć tak, żeby powstały trzy warstwy (jeden bok założyć do środka i następnie przykryć go drugim bokiem), rozwałkować i czynność powtórzyć. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części a każdą z nich rozwałkować na długi prostokąt o szerokości ok 12-13 cm, który następnie pociąć w w trójkąty. Na ciasto wyłożyć po 1 płaskiej łyżeczce dżemu i zwinąć w rogalik. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4
Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta i ułożyć rogaliki na drugiej blasze. Zostawić rogaliki ok 20 minut do wyrośnięcia. W misce wymieszać żółtko z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować wierzch rogalików. Posypać każdego cukrem z cynamonem. Piec ok 20 minut w 180 stopniach aż będą rumiane.