Deser
Krem bawarski z rokitnikiem
- Wege
- Średni
- Do 30 min
- $$
- Niegotujący
- 6
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przystępujemy do przygotowania kremu. Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy mieszając aż do rozpuszczenia. W międzyczasie gotujemy mleko.
2
W ramieniu robota montujemy trzepaczkę umieszczamy żółtka, cukier i aromat waniliowy, ubijamy na obrotach 4-5 do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Do kremu dodajemy połowę mleka i nadal miksujemy aż krem będzie puszysty.
3
Ubity krem przelewamy do pozostałego mleka i podgrzewamy uważając przy tym aby nie dopuścić do wrzenia. Kiedy krem lekko zgęstnieje dodajemy żelatynę i mieszamy całość. Krem odstawiamy do przestudzenia.
4
Przystępujemy do przygotowania frużeliny. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
5
Rokitnik mieszamy z cukrem i podgrzewamy stopniowo aż zacznie lekko puszczać sok. Owoce w trakcie staramy się porozgniatać. Następnie dodajemy stopniowo skrobię z wodą i żelatynę. Mieszamy całość i podgrzewamy aż do rozpuszczenia żelatyny a następnie odstawiamy do przestudzenia.
6
Nakładamy warstwami krem i frużelinę do kieliszków bądź pucharków do deserów. Podajemy schłodzone.