• Krem bawarski z rokitnikiem

Deser

Krem bawarski z rokitnikiem

  • Wege
  • Średni
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Krem:
4 żółtka
6 łyżek cukru
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki aromatu waniliowego
120 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny w proszku
Frużelina:
500 g rokitnika
2 łyżeczki żelatyny
5-6 łyżek cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Przepis podstawowy

1

Przystępujemy do przygotowania kremu. Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy mieszając aż do rozpuszczenia. W międzyczasie gotujemy mleko.

2

W ramieniu robota montujemy trzepaczkę umieszczamy żółtka, cukier i aromat waniliowy, ubijamy na obrotach 4-5 do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Do kremu dodajemy połowę mleka i nadal miksujemy aż krem będzie puszysty.

3

Ubity krem przelewamy do pozostałego mleka i podgrzewamy uważając przy tym aby nie dopuścić do wrzenia. Kiedy krem lekko zgęstnieje dodajemy żelatynę i mieszamy całość. Krem odstawiamy do przestudzenia.

4

Przystępujemy do przygotowania frużeliny. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.

5

Rokitnik mieszamy z cukrem i podgrzewamy stopniowo aż zacznie lekko puszczać sok. Owoce w trakcie staramy się porozgniatać. Następnie dodajemy stopniowo skrobię z wodą i żelatynę. Mieszamy całość i podgrzewamy aż do rozpuszczenia żelatyny a następnie odstawiamy do przestudzenia.

6

Nakładamy warstwami krem i frużelinę do kieliszków bądź pucharków do deserów. Podajemy schłodzone.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.