• Imbirowo - cytrynowa zupa z marchewkowym makaronem

Danie główne

Imbirowo - cytrynowa zupa z marchewkowym makaronem

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- spiralizer

SKŁADNIKI:

500 g Piersi z kurczaka
2 łyżki suszonego startego imbiru
3 cm świeżego korzenia imbiru
2 łodyżki trawy cytrynowej
1 średniej wielkości por
5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
2 duże marchwie
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 szczypta chilli
0,5 puszki zielonego groszku
Sól do doprawienia

Przepis podstawowy

1

Pierś z kurczaka kroimy w paski lub kostkę, obsypujemy startym imbirem i podsmażamy na patelni wraz z posiekanym czosnkiem.

2

W międzyczasie w garnku umieszczamy 1,5 litra wody i ją zagotowujemy z pokrojonym drobno korzeniem imbiru i trawą cytrynową, chilli i sosem sojowym.

3

Gdy pierś z kurczaka będzie już podsmażona przekładamy ja do gotującego się wywaru w garnku, i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu.

4

Przygotowujemy sobie: pokrojony w talarki por, posiekaną w piórka cebulę, oraz odcedzony zielony groszek. I dodajemy do garnka.

5

Przy użyciu spiralizera i wykrojnika do spaghetti robimy makaron z marchewki. Makaron dodajemy 5 minut po wcześniejszym dodaniu warzyw do zupy i gotujemy nie dłużej niż 5 minut aby nadal był al dente.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.