•  Pieczone pierożki z łososiem

Danie główne

Pieczone pierożki z łososiem

  • Ryba
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- hak do ciasta

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
pół szkl gęstej, kwaśnej śmietany
100g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
300g filetu z łososia
200g ricotty
sok z 1 cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
pieprz
jajko do smarowania
siemię lniane lub czarnuszka bądź sezam (do posypywania)

Przepis podstawowy

1

Łososia posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w 200°C przez 30 min. Upieczoną rybę oczyszczamy z ości i skóry

2

Montujemy mieszadło „K”. Do misy robota wrzucamy rozdrobnionego łososia, ricottę, koperek, sok z połowy cytryny i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 1h.

3

Montujemy hak do ciasta i wrzucamy do misy robota wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy całość do połączenia składników.

4

Wałkowarkę do ciasta ustawiamy na poziom 6 grubości i wałkujemy ciasto. Szklanką wycinamy koła z ciasta, nakładamy farsz i lepimy pierożki.

5

Pierożki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionkami. Pieczemy w 190°C ok. 30 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.