Danie główne
Pieczone pierożki z łososiem
- Ryba
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 4
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- hak do ciasta
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Łososia posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w 200°C przez 30 min. Upieczoną rybę oczyszczamy z ości i skóry
2
Montujemy mieszadło „K”. Do misy robota wrzucamy rozdrobnionego łososia, ricottę, koperek, sok z połowy cytryny i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 1h.
3
Montujemy hak do ciasta i wrzucamy do misy robota wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy całość do połączenia składników.
4
Wałkowarkę do ciasta ustawiamy na poziom 6 grubości i wałkujemy ciasto. Szklanką wycinamy koła z ciasta, nakładamy farsz i lepimy pierożki.
5
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionkami. Pieczemy w 190°C ok. 30 minut.