Danie główne
Pierogi z jagodami
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
- 2
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Do misy robota wsyp mąkę, wbij jajko, a następnie dodaj roztopione i przestudzone masło.
2
Dodaj szczyptę soli i wlej wodę.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Mieszaj ciasto przez 3 minuty
3
Uformuj kulę z ciasta i pokrój na 3 części.
4
Każdą z części po kolei rozwałkuj na cienki placek.
5
Wytnij kółka. Na środek nałóż zmieszane wcześniej z cukrem jagody.
6
Pierożki złóż na pół i sklej boki.
7
Pierogi z jagodami ułóż obok siebie na desce upruszonej mąką.
8
Do gotującej się, posolonej wody włóż po ok. 15 sztuk pierogów. Woda nie powinna mocno buzować. Po ok. 4 minutach wyłów gotowe pierogi.