• Pierogi z jagodami

Danie główne

Pierogi z jagodami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 2

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

50g masła
500g mąki tortowej
1 jajko
250 ml wody
szczypta soli
pół szklanki cukru
500g jagód
Serek homogenizowany lub śmietana

Przepis podstawowy

1

Do misy robota wsyp mąkę, wbij jajko, a następnie dodaj roztopione i przestudzone masło.

2

Dodaj szczyptę soli i wlej wodę.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Mieszaj ciasto przez 3 minuty

3

Uformuj kulę z ciasta i pokrój na 3 części.

4

Każdą z części po kolei rozwałkuj na cienki placek.

5

Wytnij kółka. Na środek nałóż zmieszane wcześniej z cukrem jagody.

6

Pierożki złóż na pół i sklej boki.

7

Pierogi z jagodami ułóż obok siebie na desce upruszonej mąką.

8

Do gotującej się, posolonej wody włóż po ok. 15 sztuk pierogów. Woda nie powinna mocno buzować. Po ok. 4 minutach wyłów gotowe pierogi. 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.