Danie główne
Pyzy z grzybami leśnymi i soczewicą
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 3
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- maszynka do mielenia mięsa
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zamontuj szatkownicę i poszatkuj grzyby. Następnie wrzuć je na wrzątek i gotuj ok. 2-3 minut.
2
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulkę, następnie dodaj grzyby, oregano, pieprz ziołowy i smaż całość ok. 5 minut. Wymieszaj grzyby wraz z soczewicą oraz koperkiem, dopraw solą i pieprzem.
3
Zamontuj maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o najdrobniejszych otworach. Używając prędkości 5 zmiel farsz z grzybów i soczewicy.
4
W osolonej wodzie ugotuj 2/3 obranych ziemniaków, następnie rozgnieć je drobno i pozostaw do ostygnięcia. 1/3 ziemniaków zetrzyj na tarce o najdrobniejszych otworach, odciśnij je dokładnie z płynu.
5
W ramieniu robota zamontuj mieszadło „K”, dodaj ugotowane oraz surowe ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, dopraw delikatnie solą i pieprzem a następnie wymieszaj używając prędkości 4.
6
Niewielką porcję ciasta spłaszcz na dłoni, nałóż farsz i zlep formując kulkę. Pyzy gotuj w osolonej wodzie ok. 8 min. Od wypłynięcia. Podawaj z koperkiem i masłem.