• Pyzy z grzybami leśnymi i soczewicą

Danie główne

Pyzy z grzybami leśnymi i soczewicą

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 3

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- maszynka do mielenia mięsa

- szatkownica

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
300 g świeżych grzybów (podgrzybki, borowiki)
1 szkl ugotowanej soczewicy
2 łyżki posiekanego koperku
1 mała cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
suszone oregano

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zamontuj szatkownicę i poszatkuj grzyby. Następnie wrzuć je na wrzątek i gotuj ok. 2-3 minut.

2

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż posiekaną cebulkę, następnie dodaj grzyby, oregano, pieprz ziołowy i smaż całość ok. 5 minut. Wymieszaj grzyby wraz z soczewicą oraz koperkiem, dopraw solą i pieprzem.

3

Zamontuj maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o najdrobniejszych otworach. Używając prędkości 5 zmiel farsz z grzybów i soczewicy.

4

W osolonej wodzie ugotuj 2/3 obranych ziemniaków, następnie rozgnieć je drobno i pozostaw do ostygnięcia. 1/3 ziemniaków zetrzyj na tarce o najdrobniejszych otworach, odciśnij je dokładnie z płynu.

5

W ramieniu robota zamontuj mieszadło „K”, dodaj ugotowane oraz surowe ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, dopraw delikatnie solą i pieprzem a następnie wymieszaj używając prędkości 4.

6

Niewielką porcję ciasta spłaszcz na dłoni, nałóż farsz i zlep formując kulkę. Pyzy gotuj w osolonej wodzie ok. 8 min. Od wypłynięcia. Podawaj z koperkiem i masłem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.