Deser
Deser Kinder Bueno White
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 4
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Zaczynamy od zrobienia kremu nr 1, ze względu na to że najdłużej stygnie. Podgrzewamy do bardzo gorąca śmietanę kremówkę. Uważamy aby się nie zagotowała.
2
Do gorącej śmietanki dodajemy 3 połamane tabliczki czekolady Allegro. Czekamy około 2 minut i dopiero mieszamy aż do zupełnego połączenia składników. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia po czym wkładamy do lodówki. Ganasz musi być bardzo schłodzony. Gdy już będzie bardzo zimny, przelewamy go do misy i za pomocą trzepaczki ubijamy go na najwyższych obrotach na puszystą masę. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego, aby ułatwić sobie aplikowanie kremu do pucharków.
3
Przystępujemy do zrobienia czekoladowego ganaszu. Podobnie jak powyżej, śmietankę podgrzewamy do gorąca, po czym dodajemy do niej pokruszoną tabliczkę mlecznej czekolady. Czekamy ok. 2 minut i mieszamy aż do połączenia składników. Połowę ganaszu rozlewamy do pucharków.
4
Orzechy mielimy w młynku lub blenderze na miazgę.
5
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na krem nr 2, dodajemy łyżkę masy orzechowej. Wszystko razem ubijamya , a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego, aby łatwiej było nam zaaplikować krem do pucharków.
6
Kolejno układamy warstwy w pucharkach: 1. Ganasz czekoladowy 2. Krem nr 1 (z białej czekolady z kulkami kakaowymi) 3. Krem nr 2 (orzechowy) 4. Ganasz czekoladowy
7
Na koniec ubijamy śmietanę na sztywno, aby udekorować górę pucharków. Można użyć też gotowej śmietany w spray'u.
8
Dodatkowo przyozdabiamy kawałkami batonika Kinder Bueno i kakao. Smacznego :-) Deser idealny na jesienną chandrę ;-)