• Lemon Kiss - Tarta cytrynowa z bezą

Deser

Lemon Kiss - Tarta cytrynowa z bezą

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Spód (typowa forma na tartę)
• 300 g mąki
• 150 g masła
• 100 g cukru
• 1 żółtko
Lemon krem:
• skórka i sok z 3 cytryn
• 2 żółtka
• 2 całe jajka
• 150 g cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka masła
Beza:
• 3 białka (1 zostaje z przygotowania spodu, 2 z kremu)
• 110 g cukru
• czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
• łyżeczka octu

Przepis podstawowy

1

W misie robota umieścić wszystkie składniki na ciasto. Wymieszać przy pomocy mieszadła K. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. A następnie wyłożyć nim formę do tarty (około 30cm) i podpiec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

2

Składniki na krem (bez masła) umieścić w rondelku. Podgrzewając na niewielkim ogni i caly czas mieszając zagotować (krótko aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy). Po zagotowaniu wyłączyć grzanie. Dodać masło mieszając aż do połączenia składników.

3

Ubić pianę za pomocą trzepaczki, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie już pusztysta i szklista dodać kopiastą łīżeczkę mąki ziemniaczanej i octu ubijając jeszcze 1 minutę.

4

Na wystudzony spód tarty wykładamy cały cytrynowy krem, a na to pianę z białek. Piec w 180 stopniach okolo 15 minut, a później jeszcze chwilę suszyć w niższej temretautrze 100 stopni. Beza będzie nadal miękka w środku a chrupiąca na wierzchu.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.