Deser
Lemon Kiss - Tarta cytrynowa z bezą
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W misie robota umieścić wszystkie składniki na ciasto. Wymieszać przy pomocy mieszadła K. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. A następnie wyłożyć nim formę do tarty (około 30cm) i podpiec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2
Składniki na krem (bez masła) umieścić w rondelku. Podgrzewając na niewielkim ogni i caly czas mieszając zagotować (krótko aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy). Po zagotowaniu wyłączyć grzanie. Dodać masło mieszając aż do połączenia składników.
3
Ubić pianę za pomocą trzepaczki, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie już pusztysta i szklista dodać kopiastą łīżeczkę mąki ziemniaczanej i octu ubijając jeszcze 1 minutę.
4
Na wystudzony spód tarty wykładamy cały cytrynowy krem, a na to pianę z białek. Piec w 180 stopniach okolo 15 minut, a później jeszcze chwilę suszyć w niższej temretautrze 100 stopni. Beza będzie nadal miękka w środku a chrupiąca na wierzchu.