• Makaron z sosem pomidorowo mięsnym

Danie główne

Makaron z sosem pomidorowo mięsnym

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

Mięso łopatka 0,5 kg
Mąka typ 650 0,5 kg
4 jajka
Pół łyżeczki soli
Pół łyżeczki oleju
Cebula 3 średnie sztuki
4 Ząbki czosnku
Pomidory suszone w zalewie
Czosnek granulowany
Łyżeczka soli
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Oliwa

Przepis podstawowy

1

Zmielić mięso na pośredniej wielości oczek używając maszynki do mięsa

2

Z mąki, jaj wyrobić ciasto na makaron. Obroty ustawić na prędkość 1. Około 3 minut. Następnie ciasto odstawić na 15 minut. Wyrobić dłonią. Oddzielać po około 1/5 objętości ciasta i rozwałkować na grubość około 1 mam. Przygotować pasy i użyć przystawki do makaronu. Ułożyć makaron na przygotowanej lnianej ściereczce posypanej mąka.

3

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojony czosnek. Podsmażyć aby było czuć aromat czosnku. Następnie dodać zmielone wcześniej mięso. Smażyć aż będzie miało lekko szary kolor, dodać cebulę posiekaną. Całość podlać woda i dziś około 15 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory suszone. Dalej dusić i po około 5 minutach dodać przecier pomidorowy. Zagotować i odstawić.

4

Zagotować wodę na makaron, posolić wodę. Makaron gotować około 5 minut w zależności od preferencji.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.