• Rogale Świętomarcinskie

Deser

Rogale Świętomarcinskie

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

500g maki
20g drożdży
30g cukru pudru
50g rozpuszczonego masła w temperaturze pokojowej
150g zimnego masła
200 ml mleka w temperaturze pokojowej
50 ml cieplej wody
2 żółtka
Nadzienie:
500g białego maku
200 g obranych migdałów
120g orzechów włoskich
120 g masy marcepanowej
80 g rodzynek
Pol szklanki miodu
Pol szklanki cukru
Skórka z pomarańczy o cytryny

Przepis podstawowy

1

Drożdże ucieram z cukrem pudrem az staną się płynne, dodaje łyżkę mąki i 50 ml cieplej wody. Dokładnie mieszam i odstawiam na 15 min. Po tym czasie dodaje mąkę, mleko, żółtka i mieszam wszystko w robocie przez 5 min, dodaje przestudzone masło i mieszam kolejne 10 min na średnich obrotach. Po wyrobieniu, klade ciasto na stolnicę, formuje kulkę i odstawiam na 30 min.

2

Mak płuczę, osączam, po czym przekładam do garnka i zalewam wrzątkiem –wody mniej więcej 3 cm nad poziom maku. Gotuję na najmniejszym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszam. Po ugotowaniu dokładnie osączam na gęstym sicie, zostawiam do lekkiego przestygnięcia, po czym mielę (trzykrotnie!) z pomocą maszynki do mielenia, z nakładką o najmniejszych oczkach. W czasie, gdy mak się gotuje, szykuję dodatki. Siekam rodzynki oraz pomarańczową skórkę. Migdały sparzam, zostawiam na kilka minut we wrzątku, po czym obieram ze skórki. I po zmieleniu maku przepuszczam je także przez maszynkę –tak, że w misce mam zmielony trzykrotnie mak i migdały (migdały mielę jeden raz). W garnku roztapiam masło, dodaję cukier oraz miód, mieszam i gdy się rozpuszczą, dokładam posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową i cytrynowa.Mieszając podgrzewam na małym ogniu, aby dodatki połączyły się z miodem. Po kilku minutach zestawiam z ognia do przestudzenia.

3

Wyrobione przekładam na stolnicę i chwilę porządnie zagniatam –ciasto jest elastyczne i nie klei się do rąk. Przekładam do miski, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie szykuję masło: zamrożone masło ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam na talerz i wstawiam do lodówki –przed użyciem ma być wciąż porządnie schłodzone. Po 30 minutach ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Przebijam je pięścią, odgazowując, po czym zagniatamy i rozwałkowuję w prostokąt. Ciasto składam ku środkowi na trzy części. Zaczynam od strony bez masła i składam ją, przykrywając połowę ciasta z masłem, a następnie składam ku środkowi część obłożoną masłem. ten sposób uzyskuję 3 warstwy ciasta przełożone 2 warstwami masła. Dociskam i wałkuję na kształt prostokąta. Rozwałkowane składam ponownie dokładnie w ten sam sposób tj. na trzy i wstawiam do lodówki na 20-30 minut. To wałkowanie i składanie ciasta na trzy powtarzam jeszcze dwukrotnie, każdorazowo schładzając ciasto w lodówce przez 20-30 minut.

4

Po ostatnim schłodzeniu tak przygotowane ciasto rozwałkowuję na bardzo długi prostokąt o grubości ok. 5 mm i wycinamy z niego naprzemienne trójkąty. Ja dzielę prostokąt na pół, każdą połówkę na pół i uzyskane w ten sposób ćwiartki kroję w trójkąty. Podstawę trójkąta zawijam na 2-3 cm, przykrywając część farszu, nakrawam na środku, rozchylam nacięcie rozsuwając je na zewnątrz i trzymając za uzyskane w ten sposób końcówki zawijam ciasto wokół nadzienia, tworząc rogala.

5

Pod koniec wyrastania rozgrzewam piekarnik do 180 st. C i wkładam blachę z rogalami, piekę przez 20 min.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.