1
Biszkopt:
Do miski od robota wbijam białka, i ubijam na sztywno trzepaczką. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni góra dół na 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt do góry dnem na kratki. Jak wystygnie wyjmuję z formy.
2
Warstwa pigwa:
Pigwę umytą obieram ze skóry, usuwam nasiona. Do robota montuję szatkownicę i szatkuję pigwę na tarczy do krojenia w grube plastry. Pigwę przekładam do garnka, wciskam sok z cytryny, dodaję cukier, wodę pół szklanki i gotuję na wolnym ogniu aż zmięknie ale mają pozostać kawałki owocu. Na końcu wsypuje galaretkę i mieszam aż się rozpuści.
3
Galaretka pigwowa:
Skórki od pigwy, gniazda, nasiona, przekładam do garnka, wlewam wody tyle żeby jej lustro przykryło pigwę. Gotuję 40 minut . Do robota dokręcam przecierak i przecieram owoce żeby uzyskać mus. Z musu zrobimy galaretkę. Przekładam mus do garnka, wsypuje cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny, mieszając od czasu do czasu. Galaretka zgęstnieje, zmieni kolor.
4
Krem pigwowy:
Do miski od robota przekładam mascarpone, śmietanę i ubijam trzepaczką , na końcu dodaje zimną galaretkę z, pigwy i mieszam robotem.
5
Wierzch:
Mascarpone, śmietanę przekładam do miski, dodaje cukier i ubijam trzepaczką którą mocuję do robota.
6
Obręcz z czekolady:
Do robota montuje szatkownicę.Czekolady przekładam do szatkownicy i kroję na wiórka. Każdą czekoladę osobno kroję. Przekładam do dwóch misek i rozpuszczam każdą w kąpieli wodnej nad parą. Z folii babelkowej wycinam pasek o szerokości o dwa cm szerszy niż tort u mnie 11 cm, i długi na średnicę tortu.
Pędzlem rozsmarowuje czekoladę białą na stronie z bąbelkami, i chwilę później na niej rozsmarowuje czekoladę gorzką.
7
Wykonanie tortu:
Biszkopt kroję na trzy blaty, dolny blat nasączam, przekładam do obręczy metalowej, wykładam na nim pigwę kawałki lekko tężejącą. Układam drugi blat który nasączam i wstawiam do lodówki na godzinę. Wykładam krem pigwowy. I ostatni blat tortu który nasączam też. Zdejmuje obręcz metalową. Boki i górę smaruję kremem ze śmietany i mascarpone.Tort obkładam na około obręczą czekoladową. Robię to jak czekolada jest jeszcze mokra. Wstawiam do lodówki na 15 minut. Potem zrywam folię delikatnie od czekolady. Dekoruję tort granatem, i kawałkami pigwy które przesmażyłam w karmelu.