• Tort pigwowy wybuchowy

Deser

Tort pigwowy wybuchowy

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- szatkownica

- przecierak do owoców

SKŁADNIKI:

biszkopt:
6 jaj wielkość M
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki maki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
warstwa pigwa:
1 kg pigwy
1 cytryna
2 łyżki cukru trzcinowego
2/3 opakowania galaretki brzoskwiniowej
1/2 szklanki wody
galaretka pigwowa ze skórek:
1 pigwa
skórki i gniazda z pestkami z 1 kg pigwy
1/2 szklanki cukru trzcinowego
woda
krem pigwowy:
200 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30 %
1 i 1/4 szklanki galaretki pigwowej którą wysmażyłam mi tyle wyszło
wierzch:
50 g mascarpone
200 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
dekoracja:
1 granat
2 pigwy kawałki w karmelu
nasączenie:
125 ml wina białego
1 cytryna
60 ml wody
obręcz z czekolady:
80 g czekolady białej
80 g czekolady gorzkiej

Przepis podstawowy

1

Biszkopt: Do miski od robota wbijam białka, i ubijam na sztywno trzepaczką. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż się rozpuści. Kolejna łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni góra dół na 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt do góry dnem na kratki. Jak wystygnie wyjmuję z formy.

2

Warstwa pigwa: Pigwę umytą obieram ze skóry, usuwam nasiona. Do robota montuję szatkownicę i szatkuję pigwę na tarczy do krojenia w grube plastry. Pigwę przekładam do garnka, wciskam sok z cytryny, dodaję cukier, wodę pół szklanki i gotuję na wolnym ogniu aż zmięknie ale mają pozostać kawałki owocu. Na końcu wsypuje galaretkę i mieszam aż się rozpuści.

3

Galaretka pigwowa: Skórki od pigwy, gniazda, nasiona, przekładam do garnka, wlewam wody tyle żeby jej lustro przykryło pigwę. Gotuję 40 minut . Do robota dokręcam przecierak i przecieram owoce żeby uzyskać mus. Z musu zrobimy galaretkę. Przekładam mus do garnka, wsypuje cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny, mieszając od czasu do czasu. Galaretka zgęstnieje, zmieni kolor.

4

Krem pigwowy: Do miski od robota przekładam mascarpone, śmietanę i ubijam trzepaczką , na końcu dodaje zimną galaretkę z, pigwy i mieszam robotem.

5

Wierzch: Mascarpone, śmietanę przekładam do miski, dodaje cukier i ubijam trzepaczką którą mocuję do robota.

6

Obręcz z czekolady: Do robota montuje szatkownicę.Czekolady przekładam do szatkownicy i kroję na wiórka. Każdą czekoladę osobno kroję. Przekładam do dwóch misek i rozpuszczam każdą w kąpieli wodnej nad parą. Z folii babelkowej wycinam pasek o szerokości o dwa cm szerszy niż tort u mnie 11 cm, i długi na średnicę tortu. Pędzlem rozsmarowuje czekoladę białą na stronie z bąbelkami, i chwilę później na niej rozsmarowuje czekoladę gorzką.

7

Wykonanie tortu: Biszkopt kroję na trzy blaty, dolny blat nasączam, przekładam do obręczy metalowej, wykładam na nim pigwę kawałki lekko tężejącą. Układam drugi blat który nasączam i wstawiam do lodówki na godzinę. Wykładam krem pigwowy. I ostatni blat tortu który nasączam też. Zdejmuje obręcz metalową. Boki i górę smaruję kremem ze śmietany i mascarpone.Tort obkładam na około obręczą czekoladową. Robię to jak czekolada jest jeszcze mokra. Wstawiam do lodówki na 15 minut. Potem zrywam folię delikatnie od czekolady. Dekoruję tort granatem, i kawałkami pigwy które przesmażyłam w karmelu.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.