• kiełbasa domowa

Danie główne

kiełbasa domowa

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

- młynek uniwersalny

- młynek do ziaren

SKŁADNIKI:

5 kg mięsa wieprzowego: szynki 1,75 kg, łopatki 2,00 kg, boczku 1,25 kg,
łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
jedna łyżka słodkiej papryki,
kolendra – kopiasta łyżka,
czosnek siekany lub rozgnieciony 2 do 5 ząbków,
100g peklosoli,
jelita wieprzowe kaliber 28 - 32,
ok 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody,
szczypta gałki muszkatołowej.

Przepis podstawowy

1

Mielenie mięsa: szynkę na sitku o oczkach 13 mm, łopatkę zmielić na sitku o średnicy 10 mm, boczek przemielić przez oczka o średnicy 2 mm.

2

Mieszanie i przyprawianie mięsa 1. Po zmieleniu mięso należy dokładnie wymieszać dolewając powoli wodę, 2. Wymieszanymi ze sobą peklosolą i przyprawami doprawić wymieszane uprzednio mięso, 3. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na przynajmniej 2 godziny do lodówki.

3

Przygotowanie i napełnianie jelit: Jelita należy dokładnie opłukać z soli, Wodę podczas płukania, koniecznie wielokrotnie wymieniać, Moczyć około 8 godzin, Jelita napełnić przy pomocy maszynki do mielenia mięsa zaopatrzonej w końcówkę masarską, Kiełbasy odkręcamy co 12 -15 cm. Po wykorzystaniu całego wsadu mięsnego i uformowaniu kiełbas na równe odcinki, należy kiełbasę powiesić w celu osadzenia się. Czas osadzania od 0,5 do 1 godziny w zacienionym, chłodnym i przewiewnym miejscu.

4

Wędzenie kiełbasy: Należy wędzić gorącym dymem przez 100-120 min do barwy jasnobrązowej, W czasie wędzenia należy przekładać kije tak aby kiełbasy były równomiernie uwędzone.

5

Parzenie kiełbasy: W wodzie w temp. 74-75 st.C przez 20-30 min. Kiełbasa musi osiągnąć wewnątrz temperaturę 72 st.C., Do pomiaru termometr szpilkowy.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.