1
Do 25 g drożdży dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w 75 ml letniej wody. Mieszać do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodać 2 łyżki mąki. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
2
Przełożyć drożdże do misy robota. Dodać pozostałe składniki - pozostałą ilość mąki, wody, roztopione masło, miód i sól. Całość wymieszać za pomocą haka przez 1 min. na min., a następnie ok. 5 min na obrotach 1. Misę z zawartością przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 1.5 h w ciepłe miejsce.
3
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni uformować z ciasta bułeczki. Z przepisu wychodzi 10-12 sztuk. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 min.
4
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i dodać ziarna - słonecznik, pestki dyni, sezam, czarnuszka itp.
5
Całość piec w temp 200oC 13-15 min.