Deser
Sernik dyniowy z persymoną
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- blender
- malakser
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Dynię i persmonę upiecz w piekarniku - rozgrzanym do 180 st.C. - do miękkości (persymonę piecz ok. 40 minut dynię 60-80 minut).
następnie odważ potrzebną iość.
2.
Miąższ dyni i persymony umieść w blenderze kielichowym, ten zamontuj na ramieniu robota. Robot uruchom ustawiąjąc prędkość pracy w pozyję 3. Całość dokładnie zblenduj.
3.
W ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia z sitem o średnich oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję 3, dwukrotnie zmiel twaróg.
4.
Zblendowaną masę umieść w misie robota. W ramieniu robota zamontuj mieszadło K, do masy dodaj drobno sartą skórkę pomarańczy, oraz zmielony twaróg, mascarpone i philadelphię.
Dodaj ksylitol, miąższ wanilii, mąkę ziemniaczaną, budyń (suchy) oraz jajka. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1 następnie 2, mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
5.
Czekoladę rozpuść w kąpiei wodnej.
6.
Ciasteczka umieść w malakserze wyposażonym w noże do siekania. Malakser zamontuj na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 2. po 30 sekundach dodaj roztopione masło i ponownie uruchom robot.
7.
Masą z ciasteczek wyłóż spód o średnicy 24-26 cm.
8.
Masę serowo-dyniową wyłóż na spód z ciasteczek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (bez teroobiegu - góra i dół). Piecz przez ok. 60 minut.
9.
Sernik wyjmij, ostudź. Po ostudzeniu zdejmij obręcz i schłódź w lodówce.