• Jabłecznik a'la karpatka
  • Jabłecznik a'la karpatka
  • Jabłecznik a'la karpatka

Deser

Jabłecznik a'la karpatka

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- kostkarka

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

1 kg słodko kwaśnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g ulubionych bakalii
130 g masła
250 ml wody
250 g mąki pszennej typ 500
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszado elastyczne.

2.

W misie robota umieść masło, ustaw temperaturę misy na 90 st.C.a prędkość na minimum. Gdy masło się rozpuści, dodaj wodę, zwiększ temperaturę misy do 100 st.C.,
gdy woda z masłem się zagotuje, wyłącz opcję ogrzemania misy sprowadzając temperaturę do zera.

3. 

Do misy dodaj mąkę, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 2. Ucieraj około 1 minutę do powstania jednolitej masy. Pozostaw do przestygnięcia.

4.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do masy dodaj jajka oraz proszek do pieczenia, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 2-3, mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto podziel na 2 części.

5.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C (pieczenie: góra-dół bez termoobiegu).

6.

Postokątną formę posmaruj masłem i posyp mąką.

7.

Jedną część ciasta wyłóż na blachę, następnie rozprowadź ciasto po blaszce. łyżkę lub Łopatkę co chwilę wkładaj do ciepłej wody aby ciasto się nie kleiło.

8.

Piecz przez 20 - 25 minut na złoty kolor.
UWAGA! W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika gdyż ciasto opadnie.

9.

Po upieczeniu, ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj kilka minut, zdejmij placek z blaszki, umyj ją, osusz papierowym ręcznikiem, upiecz drugi placek.

10.

Na ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Jabłka obierz ze skórki podziel na części.

11.

Robot uruchom ustawiając predkość pracy w pozycję 2, jabłka przepuść przez kostkarę, następnie umieść je w misie robota.

12.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne. Do jabłek dodaj bakalie oraz cynamon ewentualnie nieco cukru lub ksylitolu.
Uruchom robot ustawiając temperaturę misy na 130 st.C. a prędkość na minimum.

Smaż jabłka około 20 - 25 minut na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 4-5 łyżkach wody. Pozostaw do przestygnięcia.

13.

Masę jabłkową umieść na jednym placku, rozsamruj dokłądnie i przykryj drugim plackiem. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.