Deser
Serniczki drożdżowe
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W misie robota umieść ciepłe mleko, drożdże oraz po 2 łyżki mąki i cukru pudru. Pomieszaj i odstaw na 5 minut.
2.
Do misy robota wsyp mąkę pozostały cukier puder oraz żółtka jaj.
3.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Opuść ramię, uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 1. Mieszaj ciasto przez 10 minut. Po wskazanym czasie dodaj bardzo miękkie masło, mieszaj kolejne 5 minut.
4.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcią na około 2 h.
5.
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia wyposażoną w sito o średnich oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w poz. 2. zmiel dwukrotnie twaróg.
6.
Twaróg umieść w misie robota, dopraw go aromatem cytrynowym oraz cukrem, dodaj zółtka jaj. W raieniu robota zamontuj mieszadło "K" uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 2. Mieszaj 45 sekund
5.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, posmaruj je masą serową, zwiń w roladkę, pokrój na kawałki około 4cm grubości, pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia.
6.
Serniczki umieść na blaszce wyłożone papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piecz 20 minut do uzyskania zlotego koloru