• Serniczki drożdżowe
  • Serniczki drożdżowe
  • Serniczki drożdżowe

Deser

Serniczki drożdżowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

14 g suszonych drożdży
250 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej typ 405
8 żółtek
100 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
500g twarogu
olejek cytrynowy
150g cukru
4 żółtka

Przepis podstawowy

1.

W misie robota umieść ciepłe mleko, drożdże oraz po 2 łyżki mąki i cukru pudru. Pomieszaj i odstaw na 5 minut.

2.

Do misy robota wsyp mąkę pozostały cukier puder oraz żółtka jaj.

3.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Opuść ramię, uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 1. Mieszaj ciasto przez 10 minut. Po wskazanym czasie dodaj bardzo miękkie masło, mieszaj kolejne 5 minut.

4.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcią na około 2 h.

5.

Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia wyposażoną w sito o średnich oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w poz. 2. zmiel dwukrotnie twaróg.

6.

Twaróg umieść w misie robota, dopraw go aromatem cytrynowym oraz cukrem, dodaj zółtka jaj. W raieniu robota zamontuj mieszadło "K" uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 2. Mieszaj 45 sekund

5.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, posmaruj je masą serową, zwiń w roladkę, pokrój na kawałki około 4cm grubości, pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia.

6.

Serniczki umieść na blaszce wyłożone papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piecz 20 minut do uzyskania zlotego koloru

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.