Przystawka
podpłomyk z wędliną i oscypkiem
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 4
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- młynek do ziaren
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W misie robota umieść ciepłą wodę, drożdże oraz po 2 łyżki mąki i cukru pudru. Pomieszaj i odstaw na 5 minut.
2.
Do misy robota wsyp mąkę pozostały cukier puder oraz żółtka jaj.
3.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Opuść ramię, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Mieszaj ciasto przez 10 minut. Po wskazanym czasie dodaj bardzo miękkie masło, mieszaj kolejne 5 minut.
4.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcią na około 2 h.
5.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą cienko rozwałkuj.
6.
Rozwałkowane ciasto umieść na posmarowanej olejem blaszce.
7.
Na ramieniu robota zamontuj szatkownicę roto z bębnem o dużych oczkach. Uruchom robot utawiając prędkość pracy w pozycję 3. Zetrzyj sery i umieść je w miseczce.
8.
Placki przesmaruj śmietaną obsyp cebulą, pokrojonym w kostkę boczkiem, oprusz startymi serami oraz kawałkami wędlin.
9.
Placki umieść w piekarniku nagrzanym do 220 st.C i piecz okoo 20 minut