• podpłomyk z wędliną i oscypkiem
  • podpłomyk z wędliną i oscypkiem
  • podpłomyk z wędliną i oscypkiem

Przystawka

podpłomyk z wędliną i oscypkiem

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- młynek do ziaren

SKŁADNIKI:

25 g drożdży
10 g cukru
250 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej typ 405
2 jajka
50 g chorizo
200g mozzarelli
100g cheddara
50g cebuli
150 g boczku
100g śmietany kwaśnej

Przepis podstawowy

1.

W misie robota umieść ciepłą wodę, drożdże oraz po 2 łyżki mąki i cukru pudru. Pomieszaj i odstaw na 5 minut.

2.

Do misy robota wsyp mąkę pozostały cukier puder oraz żółtka jaj.

3.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Opuść ramię, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Mieszaj ciasto przez 10 minut. Po wskazanym czasie dodaj bardzo miękkie masło, mieszaj kolejne 5 minut.

4.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcią na około 2 h.

5.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą cienko rozwałkuj.

6.

Rozwałkowane ciasto umieść na posmarowanej olejem blaszce.

7.

Na ramieniu robota zamontuj szatkownicę roto z bębnem o dużych oczkach. Uruchom robot utawiając prędkość pracy w pozycję 3. Zetrzyj sery i umieść je w miseczce.

8.

Placki przesmaruj śmietaną obsyp cebulą, pokrojonym w kostkę boczkiem, oprusz startymi serami oraz kawałkami wędlin.

9.


Placki umieść w piekarniku nagrzanym do 220 st.C i piecz okoo 20 minut

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.