Deser
Cytrynowy krem z bezą włoską
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
- 6
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Zetrzyj skórkę z 2 cytryn. Następnie umieść wszystkie cytryny na 45 sekund w kuchence mikrofalowej lub gorącej wodzie. Z ogrzanych cytryn wyciśnij sok, przelewając go przez sitko lub przez palce do rondelka.
2.
Do soku dodaj cukier oraz jajka, całość wymieszaj.
3.
Krem podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do zagotowania
4.
Gdy krem będzie jeszcze ciepły, dodaj połowę masła i dokładnie mieszaj.
5.
Kiedy masa się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia, dodaj pozostałe masło, dokładnie wymieszaj i umieść w foremkach.
Beza
1.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę.
2.
zagotuj wodę z cukrem.
3.
W misie robota umieśc białka. Uruchom robot ustawiając predkość pracy na maksymum
4.
Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni (na powierzchni pojawiają się dość duże bąble), rozpocznij wlewanie gorącego roztworu wąskim strumieniem do białek.
5.
Ubijaj do momentu, aż białka całkowicie wystygną.
6.
Przełóż bezę do foremek z kremem i udekoruj.