• Cytrynowy krem z bezą włoską
  • Cytrynowy krem z bezą włoską

Deser

Cytrynowy krem z bezą włoską

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

4 jajka
4 cytryny
100g masła
100g cukru
100g herbatników zbożowych
Beza
2 białka
30 ml wody
150 g drobnego cukru

Przepis podstawowy

1.

Zetrzyj skórkę z 2 cytryn. Następnie umieść wszystkie cytryny na 45 sekund w kuchence mikrofalowej lub gorącej wodzie. Z ogrzanych cytryn wyciśnij sok, przelewając go przez sitko lub przez palce do rondelka.

2.

Do soku dodaj cukier oraz jajka, całość wymieszaj.

3.

Krem podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do zagotowania

4.

Gdy krem będzie jeszcze ciepły, dodaj połowę masła i dokładnie mieszaj.

5.

Kiedy masa się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia, dodaj pozostałe masło, dokładnie wymieszaj i umieść w foremkach.

 

Beza

1.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę.

2.

zagotuj wodę z cukrem.

3.

W misie robota umieśc białka. Uruchom robot ustawiając predkość pracy na maksymum

4.

Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni (na powierzchni pojawiają się dość duże bąble), rozpocznij wlewanie gorącego roztworu wąskim strumieniem do białek.

5.

Ubijaj do momentu, aż białka całkowicie wystygną.

6.

Przełóż bezę do foremek z kremem i udekoruj.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.