• Gruzińskie pierożki chinkali

Danie główne

Gruzińskie pierożki chinkali

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Mąka 500 g
Mięso wołowo-wieprzowe (Łopatka, Szynka(50-100g),
i coś trochę tłustszego) 400-450g
1 Jajko
Kolendra/Pietruszka
2 ząbki czosnku
Sól himalajska
Świeżo zmielony pieprz
Domowy rosół (około 500 ml).
Letnia woda

Przepis podstawowy

1

Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta na pyszne pierożki Chinkali. Zaczynamy od wsypania do robota Kenwood z hakiem do ciasta całej ilości mąki, wbijamy jedno jajko, sól (według własnego uznania) i wlewamy odrobine wody. Wodę należy wlewać stopniowo do momentu kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję - nie lepiące się do rąk.

2

W trakcie wyrabiania ciasta, możemy rozpocząć pracę nad farszem do naszych pierożków Chinkali. Jeśli nie mamy mięsa zmielonego, zaczynamy od jego zmielenia. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz i około 200 ml domowego rosołu (najlepszy rosół to ten esencjonalny, z wyraźnym smakiem), dorzucamy posiekaną kolendrę (ewentualnie pietruszkę).

3

Gdy Ciasto mamy gotowe albo już kończy się wyrabiać, warto włożyć szklane naczynie do piekarnika i lekko je nagrzać - temp. 50 stopni na ok. 2 min., takim naczyniem przykrywamy wyrobione ciasto. Gdy miska będzie już chłodna, możemy zacząć rozwałkowywać ciasto na Chinkali. Ciasto polecam wałkować tak by było 1,5 x - 2x grubsze od ciasta na pierogi. Następnie wykrawamy krążki które jeszcze lekko wałkujemy.

4

Kolejnym krokiem może być zagotowanie wody z dodatkiem domowego rosołu 300 ml, który nam został, dzięki temu pierożki Chinkali będą dużo smaczniejsze oczywiście nie zapominamy jeszcze osolić wody dodatkowo. Gdy woda z bulionem zaczyna się gotować, rozpoczynamy od umieszczenia łyżeczki farszu do środka naszego ciasta. Pierożki lepimy zawijając brzegi, które nachodzą na siebie, a następnie chwytamy 1 centymetr poniżej formułując sakiewkę/cycusia.

5

Do gotującej się wodę z bulionem wrzucamy nasze Chinkali, przez ok. 10-12 minut je gotujemy. Warto posypać Świeżą kolendrą i danie gotowe! Smacznego

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.