• Pachnące pierniczki

Deser

Pachnące pierniczki

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

- młynek do ziaren

SKŁADNIKI:

75g masła
400g mąki ( bezglutenowej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
80g + 150g cukru kokosowego (na cukier puder)
1 łyzka kakao
2 jajka
3 łyżki miodu wielokwiatowego
3 łyżki z cytryny

Przepis podstawowy

1

Masło rozpuszczamy w misce i studzimy.

2

Do dużej miski wsypujemy mix mąk, sodę, cukier kokosowy ( wcześniej przerobiony w młynku na puder), kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy to wszystko

3

Wbijamy jajka. Dodajemy ostudzone masło oraz miod.

4

Ciasto wyrabiamy hakiem do uzyskania jednolitej masy.

5

Następnie zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

6

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je i za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach.

7

Układamy je na blaszce wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°. Pieczemy ok 10 min . Studzimy

8

W międzyczasie przygotowujemy lukier. Cukier kokosowy mielimy w młynku na puder. Do miseczki dolewamy sok z cytryny, cukier puder i wodę. Składniki mieszamy na gładka masę i lukrujemy pierniczki.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.