• Tort czekoladowy z borówkami za to bez glutenu.

Deser

Tort czekoladowy z borówkami za to bez glutenu.

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mąki bezglutenowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3kopiaste łyżki kakao
5 jaj
3/4 szklanki cukru
Składniki na masę:
2 śmietanki kremówki 36%, 500ml
2 opakowania serka mascarpone 250g
0,5szklanki cukru pudru
3 kopiaste łyżki kakao
Nasączenie:
Sok z cytryny
1 szklanka syropu z kwiatów czarnego bzu
1 szklanka wody
3 kieliszki nalewki z pigwy
Dodatki do dekoracji:
2 opakowania borówek amerykańskich
Mleczna lub gorzka czekolada
20 sztuk orzechów włoskich

Przepis podstawowy

1

Biszkopt. Ubić białka z cukrem ,następnie dodać Żułtka i ubijać do jednolitego koloru masy. Powoli dodawać przesianą mąkę i kakao i delikatnie mieszać łopatką. Przełożyć do formy. Piec w 180 stopniach przez 30 minut

2

Przełożenie. Biszkopt przekroić na 3 równe części, następnie nasączyć nasączeniem. Ubijamy 1 śmietankę z 1 serkiem mascarpone Dodajemycukier i ubijamy dalej. Gdy śmietanka się ubije przekładamy nią biszkopta.

3

Otynkowanie i przybranie. Ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone cukrem i kakao.Tynkujemy gotową masą biszkopta. Na górze tort polewamy czekoladą I układamy borówki i orzechy.jak zostanie trochę masy można z niej zrobić dekoracje.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.