Deser
Brioche z figą
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
1.
Pokruszone drożdże, umieść w misie robota. Dodaj ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru lub ksylitolu oraz 1 kopiastą łyżkę mąki.
2.
Misę zamontuj w podstawie robota, zaś w jego ramieniu umieść hak do ciasta. Robot uruchom ustawiając prędkość pracy w pozycję minimum zaś temperaturę misy na 29 stopni C. Mieszaj 1 minutę, następnie pozostaw na 20 minut.
3.
Do rozczynu dodoaj mąkę, cukier puder lub ksylitol, rozczyn z drożdży oraz sól.
4.
Uruchom robot, utawiając prędkośc pracy w pozycję minimum zaś temperaturę na 29 stopni C. W trakcie mieszania ciasta, dodawaj kolejno jajka i żółtka zachowując około 1 minuty odstepu między każdym. Od chwili dodoania ostatniego żółtka, mieszaj ciasto 20 minut.
5.
Po tym czasie, dodaj miękkie masło i wyrabiaj kolejne 10 minut.
6.
Ciasto przełóż do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryj szczenie folią spożywczą i umieśc w lodówce na 10-12 h
7.
Po wskazanym czaie, wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż je na stolnicę lub blat kuchenny oprószony mąką. Jeszcze przez krótką chwilę powygniataj casto i oozostaw je na około 40 minut aż uzyska temperaturę pokojową.
8.
Tortownicę wysmaruj masłem lub olejem.
9.
Ciasto podziel na 6-8 równych części. Każdą lekko ugnieć by osiągnąć formę placuszka. Na środku każdego, umieśc porcję konfitury z fig, następnie zagnieć brzegi i tak powstałą bułeczkę umieść w tortownicy, jedna koło drugiej. Brioche pozostaw do wyrośnięcia na około 90minut.
10.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
11.
Wyrośnięte ciasto delikatnie posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika.
12.
Piecz przez 25-30 minut na złoty kolor.