• Rogale jak te marcińskie

Deser

Rogale jak te marcińskie

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

1 szklanka ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
1 jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
500 g mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru lub ksylitolu
szczypta soli
200g miękkiego masła
nadzienie:
300g białego maku
100g masy marcepanowej
150 g pudru lub drobnego ksylitolu
100g orzechów włoskich
100g zblanszowanych migdałów
1- 2 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
4 pokruszone biszkopty
lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącego mleka
posiekane migdały do posypania

Przepis podstawowy

1

1. Pokruszone drożdże umieść w misie robota. Dodaj ciepłe mleko, łyżkę cukru i pięć łyżek mąki. 2. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1, mieszaj około 30 sekund. 3. Misę robota, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 4. Po wskazanym czasie do zaczynu dodaj resztę mąki, cukru, sól, 2 łyżki masła, jajko i ekstrakt z wanilii. Zagniataj 2-3 minuty ustawiając prędkość pracy robota w pozycję 1. 5. Ciasto wyjmij uformuj w prostokąt, następnie zawiń je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. 6. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy lub blacie na prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Pamiętaj o podsypaniu ciasta niewielką ilością mąki. 7. Ciasto ułóż tak, aby krótsze boki stanowiły górę i dół. 8. Masło roztop i rozsmaruj równomiernie na cieście, pozostawiając 0,5 cm margine przy brzegach. 9. Ciasto złóż jak list. Zacznij od dołu, 1/3 ciasta złóż powyżej środka, od góry. Następnie złóż górną część tak, aby przykryła częśc dolną. Dobrze sklej brzegi i delikatnie rozwałkuj na wymiar 25x 15cm. Złóż jak poprzednio, owiń folią spożywczą i schładzaj przez 45 minut w lodówce. 10. Powtórz cały proces 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim złożeniu, ciasto owiń w folię i schładzaj w lodówce przez 6-8 godzin. 11. Ciasto wyciągnij z lodówki 30 minut przed dalszym przygotowaniem rogali. 12 W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mak i orzechy sparz wrzątkiem. Po 15 minutach odcedź i osącz. 13. W ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia wraz z sitem o drobnych oczkach. Ustawiając prędkość pracy robota w pozycję 3, zmiel dwukrotnie mak razem z migdałami oraz masą marcepanową. Całośc wraz z cukrem pudrem, pokruszonmi biszkoptami, i posiekaną skórką pomarańczową umeiść w misie robota. 14 W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekładania. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 2. Mieszaj całośc 30 sekund. Dodaj tyle śmietany, aby uzyskać zwartą,plastyczną masę. 15. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie, na prsotkąt około 30 na 60 cm. Ciasto przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. Każdy z powstałych pasków potnij na 12 trójkątów. 16. Na trójkątach rozłóż nadzienie, pozostawiając mały margines przy brzegach. Podstawę trójkąta zawiń na masę, zrób pośrodku nacięcie, delikatnie odegnij na boki i zwiń rogala. 17. Rogale ułóż na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj by zachować odstępy. Teraz przykryj je ściereczką i pozostaw, aż podwoją objętość. Zazwyczaj trwa to 1-2h 18. Wyrośnięte rogale posmaruj jajkiem rotrzepanym z mlekiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C. piekarniku przez około 25- 30 minut, na złoty kolor. 19. Upieczone rogale (jeszcze ciepłe) polej lukrem - który stworzysz przez połączenie cukru pudru i mleka - i posypać posiekanymi migdałami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.