• Kutia
  • Kutia
  • Kutia
  • Kutia
  • Kutia

Przystawka

Kutia

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

Przepis powstał we współpracy z www.przepisyjoli.com

1

Mak gotujemy w wodzie przez około 45 minut (średni ogień). Następnie odsączamy i odstawiamy.

2

Kaszę lub pszenicę gotujemy według przepisu na opakowaniu.

3

Mak ucieramy w młynku. Przekładamy go do miski. Kroimy orzechy i migdały w malakserze, przekładamy do miski.

4

Dodajemy skórkę pomarańczową i cukier waniliowy. Podlewamy aromatem migdałowym.

5

Dodajemy miód. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do garnka. Na małym ogniu gotujemy, podlewając śmietanką.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- młynek do ziaren

SKŁADNIKI:

25 dag pszenicy lub kaszy pęczak
1 opakowanie maku
1 szklanka miodu
1 cukier waniliowy
pół kubeczka śmietany kremówki 30%
zapach migdałowy
20 dag obranych migdałów
20 dag orzechów włoskich
skórka pomarańczowa- 1 opakowanie

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.