• Domowa kostka sękaczowa
  • Domowa kostka sękaczowa
  • Domowa kostka sękaczowa

Deser

Domowa kostka sękaczowa

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

6 jaj,
200 g masła,
100 g cukru,
50 g mąki pszennej,
50 g mąki ziemniaczanej,
100 g cukru,
3 łyżeczki cukru waniliowego,
100 g cukru pudru

Przepis podstawowy

1.

Oddziel białka od żółtek.

2.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść białka jaj. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5.
Pianę ubij na sztywno, dodając co jakiś czas po łyżce cukru. Przełóż pianę do miski i wstaw do lodówki.

3.

Masło przełóż do misy robota. Dodaj cukier waniliowy i cukier puder.

4.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. W trakcie mieszania dodawaj po jednym żółtku zachwoując około 30 sekundowe odstępny.

5.

Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaj. Stopniowo dodawaj ją do ubijanej masy maślanej.

6.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekłądania.

7.

Do masy maślanej dodoaj ubite białka. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Obie masy łączymy i delikatnie mieszamy.

8.

Ciasto pieczemy w tortownicy na papierze do pieczenia.

9.

Warstwę ciasta, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 5 minut. Na tak upieczoną warstwę nakładamy kolejną i powtarzamy pieczenie aż do ostatniej warstwy.

10.

Upieczony sękacz podziel na paski, następnie kostki. Każdą udekoruj białą i czarną czekoladą

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.