Deser
Świąteczny makowiec zawijany
- Wege
- Trudny
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Mak zalej wrzątkiem, tak by woda dokładnie go przykryła, na wierzchu połóż talerzyk i pozostaw na 45 minut. Następnie odkryj i pozostaw do ostygnięcia.
2.
Mak odcedź na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnij.
3.
W ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia z sitem o drobnych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3. Dwukrotnie zmiel mak. Odstaw.
4.
W misie robota umieść Ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdżami i 4 łyżki mąki.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Opuść ramię, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1, mieszaj 30 sekund. Przykrj misę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
5.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta drożdżowego (poza masłem).
6.
Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 1. Robot rozpocznie zagniatanie ciasta. Po 10 minutach wlej stopniowo roztopione masło.
Mieszaj jeszcze 5 minut, po czym wyłącz robot. Przełóż ciasto do miski nasmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, trwa to zazwyczja 1h30m.
7.
Do maku dodaj pozostałe składniki masy, poza białkami.
8.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka jaj umieść w misie robota. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5, białka ubij na sztywną pianę.Następnie dodaj je do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
9.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałóż ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm marginesu. Ciasto zwiń w roladę.
10.
Końce rolady sklej i podwiń pod spód. Gotową roladę przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i zroluj w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej).