• Świąteczny makowiec zawijany
  • Świąteczny makowiec zawijany
  • Świąteczny makowiec zawijany

Deser

Świąteczny makowiec zawijany

  • Wege
  • Trudny
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

ciasto:
500 g mąki pszennej tortowe typ 450
150 g roztopionego i ostudzonego masła
6 żółtek
50 g świeżych drożdży
80g cukru
szczypta soli
1,5 łyżki spirytusu
2 łyżeczki cukru waniliowego
masa makowa:
500 g maku
200 g cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
6 białek
2 łyżki miodu
aromat migdałowy
szczypta cynamonu
1 łyżka miękkiego masła

Przepis podstawowy

1.

Mak zalej wrzątkiem, tak by woda dokładnie go przykryła, na wierzchu połóż talerzyk i pozostaw na 45 minut. Następnie odkryj i pozostaw do ostygnięcia.

2.

Mak odcedź na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odcisnij.

3.

W ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia z sitem o drobnych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3. Dwukrotnie zmiel mak. Odstaw.

4.

W misie robota umieść Ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdżami i 4 łyżki mąki.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Opuść ramię, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1, mieszaj 30 sekund. Przykrj misę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

5.

Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta drożdżowego (poza masłem).

6.

Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 1. Robot rozpocznie zagniatanie ciasta. Po 10 minutach wlej stopniowo roztopione masło.

Mieszaj jeszcze 5 minut, po czym wyłącz robot. Przełóż ciasto do miski nasmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, trwa to zazwyczja 1h30m.

7.

Do maku dodaj pozostałe składniki masy, poza białkami.

8.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka jaj umieść w misie robota. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5, białka ubij na sztywną pianę.Następnie dodaj je do masy makowej i delikatnie wymieszaj.

9.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nałóż ⅓ masy, zostawiając ok. 2 cm marginesu. Ciasto zwiń w roladę.

10.

Końce rolady sklej i podwiń pod spód. Gotową roladę przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i zroluj w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej).

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.