Przystawka
kimchi - koreańska sałatka
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło do przekładania
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w noże do siekania. Uruchom robot ustawiając predkośc pracy w pozycję 3.
Kapustę pekińską podziel a następnie z pomocą malaksera poszatkuj na drobne kawałki.
2.
Kapustę umieśc w pojemniku, i zalej ją zimną woda wymieszaną z solą. Pozostaw na 2h, mieszając ją co 30 minut
3.
W malakserze zamontuj tarczę o grubych oczkach. Marchewkę, por, rzodkiew, cebulę czosnek i imbir obierz i umyj.
Malakser umieść na ramieniu robota, robot uruchom ustawiając predkośc pracy w pozycję 3. Warzywa zetrzyj i odstaw.
4.
Po upływie 1h30m przepłucz dokładnie kapustę w czystej wodzie. Odsącz kapustę i odstaw na bok.\
5.
Do garnka wodę i mąkę ryżową. Wymieszaj dokłądnie i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy pojawią się bąbelki.
6.
Do "kisielu" dodaj cukier, gotuj jeszcze kilka minut, aż zacznie robić się klarowny.
7.
Odstaw "kisiel" ryżowy na bok do schłodzenia.
8.
Do schłodzonego kisielu ryżowego dodaj chili kochugaru, w zależności od preferowanej ostrości dodaj 1, 2 lub 3 łyżki. Dokładnie wymieszaj aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodaj warzywa i sos rybny
9.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekładania.
W misie robota umieść kapustę oraz pastę, która owstała z połączenia warzyw i chili z kisielem ryżowym.
10.
Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 1. Mieszaj 45 sekund
11.
Tak przygotowane kimchi umieśc w słoju lub garnku glinianym. ! cały dzień pozostaw w temperaturze pokojowej, kolejne dni w lodówce.
Kichi dobre jest już po 4-5 dniach a leżakowac w lodóce może do 2 msc.