• kimchi - koreańska sałatka
  • kimchi - koreańska sałatka
  • kimchi - koreańska sałatka

Przystawka

kimchi - koreańska sałatka

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło do przekładania

- malakser

SKŁADNIKI:

1kg kapusty pekińskiej
1 średniej wielkości marchewki
1/4 por
50g czosnku
50g cebuli
1 cm tartego korzenia imbiru
30 ml sosu rybnego
3 łyżki mielonego gochugaru
1 szklankę wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru
3 łyżki soli himalajskiej
zielona cebulka
1/2 białej rzodkwi

Przepis podstawowy

1.

Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w noże do siekania. Uruchom robot ustawiając predkośc pracy w pozycję 3.
Kapustę pekińską podziel a następnie z pomocą malaksera poszatkuj na drobne kawałki.

2.

Kapustę umieśc w pojemniku, i zalej ją zimną woda wymieszaną z solą. Pozostaw na 2h, mieszając ją co 30 minut

3.

W malakserze zamontuj tarczę o grubych oczkach. Marchewkę, por, rzodkiew, cebulę czosnek i imbir obierz i umyj.
Malakser umieść na ramieniu robota, robot uruchom ustawiając predkośc pracy w pozycję 3. Warzywa zetrzyj i odstaw.

4.

Po upływie 1h30m przepłucz dokładnie kapustę w czystej wodzie. Odsącz kapustę i odstaw na bok.\

5.

Do garnka wodę i mąkę ryżową. Wymieszaj dokłądnie i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy pojawią się bąbelki.

6.

Do "kisielu" dodaj cukier, gotuj jeszcze kilka minut, aż zacznie robić się klarowny.

7.

Odstaw "kisiel" ryżowy na bok do schłodzenia.

8.

Do schłodzonego kisielu ryżowego dodaj chili kochugaru, w zależności od preferowanej ostrości dodaj 1, 2 lub 3 łyżki. Dokładnie wymieszaj aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodaj warzywa i sos rybny

9.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekładania.
W misie robota umieść kapustę oraz pastę, która owstała z połączenia warzyw i chili z kisielem ryżowym.

10.

Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 1. Mieszaj 45 sekund

11.

Tak przygotowane kimchi umieśc w słoju lub garnku glinianym. ! cały dzień pozostaw w temperaturze pokojowej, kolejne dni w lodówce.
Kichi dobre jest już po 4-5 dniach a leżakowac w lodóce może do 2 msc.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.