• Mini tarty mandarynkowe z czekoladą
  • Mini tarty mandarynkowe z czekoladą
  • Mini tarty mandarynkowe z czekoladą
  • Mini tarty mandarynkowe z czekoladą

Deser

Mini tarty mandarynkowe z czekoladą

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

Przepis powstał we współpracy z www.alaantkoweblw.pl

1

Połącz mąkę orkiszową z cukrem trzcinowym, a następnie przesiej przez sito do misy robota. Zimne masło posiekaj w kostkę i dodaj do mąki. Dodaj dwa żółtka, sproszkowane orzechy i 1 łyżkę wody, a następnie wyrabiaj ciasto mieszadłem K, by powstała jednolita kula, w razie potrzeby dodaj jeszcze jedną łyżkę zimnej wody. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

2

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. 2-3 mandarynki przekrój w poprzek i wyciśnij z nich sok, odmierz ok 1/3 szklanki. Pozostałe mandarynki obierz, podziel na cząstki i pokrój na małe kawałki i przełóż na sitko, by odsączyć z nadmiaru soku.

3

Przygotuj krem mandarynkowy: 1/2 szklanki mleka wymieszaj z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

4

Pozostałą część mleka (też 1/2 szklanki) przelej do rondelka. Dodaj 3 łyżki masła, 2 żółtka, 3 łyżeczki cukru i wymieszaj. Powoli podgrzewaj, aż masło roztopi się. Dodaj 1/3 szklanki soku z mandarynek i ponownie zamieszaj, doprowadź do wrzenia. Powoli do gotującego się mleka wlewaj mleko z mąką ziemniaczaną i cały czas energicznie mieszaj rózgą, tak, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie pozostaw do ostygnięcia.

5

Rozgrzej piekarnik na 180’C (góra-dół). Przygotuj metalowe foremki do mini tart lub formę do muffinek. Wysmaruj je odrobioną masła.

6

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Za pomocą szklanki (o większej średnicy niż Twoje foremki) wykrawaj koła i wciskaj je delikatnie w foremki tak, by spód był nieco grubszy niż boki. Przed pieczeniem, ciasto wyłóż papierowymi papilotkami oraz obciąż np. surowym ryżem. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz 15 minut, a następnie zdejmij papilotki z ryżem i piecz jeszcze ok 3 minut, by babeczki lekko się zrumieniły.

7

Kruche babeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.

8

W kąpieli wodnej rozpuść 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, wlewaj niewielką ilość czekolady na dno każdej mini tarty, a następnie po 2-3 łyżeczki kremu mandarynkowego. Na wierzch ułóż po kilka cząstek pokrojonej mandarynki. Możesz też każdą babeczkę posypać odrobioną startej, gorzkiej czekolady. Przechowuj w lodówce max 1-2 dni. 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

na kruchy spód:
1 3/4 szklanki mąki orkiszowej
4 łyżeczki cukru trzcinowego
2 żółtka
150g masła + masło do posmarowania foremek (łącznie 1 kostka masła 200g na cały przepis)
2 łyżki zimnej wody
3 łyżki zmielonych orzechów (mogą być od razy sproszkowane orzechy arachidowe/ włoskie/ migdały lub inne).
na krem:
1 szklanka (250 ml) mleka krowiego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki masła
3 łyżeczki cukru trzcinowego
1/3 szklanki soku z mandarynki (potrzebna wyciskarka ręczna i łącznie 8 mandarynek na cały przepis).
pozostałe:
8 dojrzałych, słodkich mandarynek (j.w.),
1 tabliczka czekolady gorzkiej min 70%.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.