Deser

Ciasto pomarańczowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

250 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
1 pomarańcza
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis podstawowy

1.

Jajka i masło powinny mieć temperaturę pokojową

2.

Na ramieniu robota zamontuj wyciskarkę do cytrusów. Z pomarańczy zetrzyj skórkę a następnie uruchom robot ustawiając pokrętło prędkości w pozycję 2 i wyciśnij sok.

3.

Do pojemnika przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatni wymieszaj.

4.

Miękkie masło umieść w misie wraz z cukrem pudrem.

5.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy wpozycję 3. Ubij masło z cukremna puszystą i jasną masę.

6.

Po około 5 minutach dodawaj po jednym jajku, w odstępach około 1 minuty.

7.

Usuń trzepaczkę a w jej miejsce zamontuj mieszadło "K"
Dodaj 3/4 ilości skórki pomarańczowej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj na jednolitą masę.
Wlej wyciśnięty soku z pomarańczy i delikatnie wymieszaj.

8.

Ciasto wyłóż do tortownicy, nasmarowanej masłem i piecz przez ok. 60 minut, dosuchego patyczka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.