Przystawka

Soljanka rosyjska

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Gotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- kostkarka

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

150 g łopatki wieprzowej
150 g wołowiny
150 g wędzonej kiełbasy
2 większe dojrzałe pomidory
2 cebule
3 większe kiszone ogórki
100 g koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku
1 łyżka octu winnego
1 cytryna
pół kostki masła
olej do smażenia
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Przepis podstawowy

1.

Mięso i wędlinę lekko przymróź, ułatwi to krojenie.

2.

W ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Przymrożone mięso oraz wędlinę umieść we wlocie kostkarki. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję 3.
Kostkarka pokroi cłośc w idealną kostkę. Osobno pokrój pomidory.

3.

Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarcze o grubych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 3. Zetrzyj osobno cebulę, ogórki, oraz czosnek.

4.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota umieśc 4 łyżki oleju. Ustaw prędkość pracy w pozycję 1, a temperaturę misy na 140 stopni C.
Mięso i cebulę umieśc w misie, podsmaż przez 5-6 minut, następnie dodaj wędlinę, smaż całość 10 minut, następnie zalej 2 litrami zimnej wody, zmniejsz temperaturę misy do 95 stopni C., gotuj 20 minut.

5.

Po 20 minutach dodaj masło i koncentrat, pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekany czosnek, ocet winny, sól i pieprz. Gotuj jeszcze 15 minut.

6.

Do zupy dodaj starte ogórki. Gotuj jeszcze 10 minut.

7.

Cytrynę pokrój w plastry i podsmaż na oliwie.

8.

Podsmażone cytryny wrzuć na kilka minut do zupy, aby nabrała smaku.

9.

Do każdego talerza włóż po plasterku cytryny oraz łyżkę śmietany, na to wlej zupę.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.