Deser
Ciasteczka korzenne
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę.
W misie robota umieść miękkie masło oraz cukier puder. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Mieszaj około 4 minut.
2.
Dodaj jajko i ubija jeszcze przez 2 minuty.
3.
Teraz dodaj miód, przyprawę piernikową i cynamon. Mieszaj 1 minutę.
4.
Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj kolejną minutę.
5.
Uformuj kulę, tę zawiń folią i włóż do lodówki na 60 minut.
6.
Ciasto podziel na 3 części. jedną część pozostaw na stolnicy, pozostałe umieśc w lodówce.
7.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
8.
Ciasto rozwałkuj -podsypując mąką- na placek o grubości ok 4 mm.
Foremkami wycinaj ciasteczka i ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9.
Piecz przez ok. 10-12 minut na złoty kolor
10.
Gdy ciasteczka całkowicie wystygną, można je udekorować