Deser

Ciasteczka korzenne

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

150 g masła
100 g cukru pudru lub drobnego ksylitolu
1 jajko
2 łyżeczki miodu
10 g przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę.
W misie robota umieść miękkie masło oraz cukier puder. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Mieszaj około 4 minut.

2.

Dodaj jajko i ubija jeszcze przez 2 minuty.

3.

Teraz dodaj miód, przyprawę piernikową i cynamon. Mieszaj 1 minutę.

4.

Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj kolejną minutę.

5.

Uformuj kulę, tę zawiń folią i włóż do lodówki na 60 minut.

6.

Ciasto podziel na 3 części. jedną część pozostaw na stolnicy, pozostałe umieśc w lodówce. 

7.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

8.

Ciasto rozwałkuj -podsypując mąką- na placek o grubości ok 4 mm.
Foremkami wycinaj ciasteczka i ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

9.

Piecz przez ok. 10-12 minut na złoty kolor

10.

Gdy ciasteczka całkowicie wystygną, można je udekorować

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.