• Jesienna bezowa słodycz

Deser

Jesienna bezowa słodycz

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO
350g maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
150g margaryny
5 żółtek
szczypta soli
KREM BUDYNIOWY
500ml mleka
2 op budyniu śmietankowego
1 łyżka cukru pudru
150 g masła
BEZA
5 białek
1/2 szkl cukru
szczypta soli
2 łyżeczki soku z pomarańczy

Przepis podstawowy

1

Ciasto Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiać do misy robota. Dodać pokrojona zimna margarynę i ucierać mieszadłem K na obrotach 1, aż do połączenia składników. Gdy ciasto będzie jednolite włożyć na 1h do zamrażarki.

2

Krem 100ml mleka zagotować z 1 łyżka przesianego cukru pudru. Następnie dodać rozrobione w pozostałej ilości mleka 2 op budyniu. Całośc ostudzić. Po wystudzeniu przełożyć do misy robota i małymi porcjami dodawać maslo w temp pokojowej. Mieszamy używając mieszadła K, aż do połączenia składników na obrotach 1.

3

Ubić połowę białek ze szczypta soli i cukrem. Następnie dodać łyżeczkę soku z pomarańczy i wymieszać.

4

Polowe ciasta umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec kruche ciasto przez 10min w temp 170oC. Na ciasto wyłożyć cienka warstwę dżemu śliwkowego i beze. Piec 10 min. Z druga połowa ciasta zrobić tak samo :) Do górnej warstwy bezy można dodać pokrojone orzechy włoskie

5

Jedna cześć ciasta umieścić w pojemniku, przełożyć kremem budyniowym, następnie nałożyć druga cześć ciasta. Całość włożyć do lodówki na cała noc. Smacznego :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.