1
Ciasto
Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiać do misy robota. Dodać pokrojona zimna margarynę i ucierać mieszadłem K na obrotach 1, aż do połączenia składników.
Gdy ciasto będzie jednolite włożyć na 1h do zamrażarki.
2
Krem
100ml mleka zagotować z 1 łyżka przesianego cukru pudru. Następnie dodać rozrobione w pozostałej ilości mleka 2 op budyniu. Całośc ostudzić.
Po wystudzeniu przełożyć do misy robota i małymi porcjami dodawać maslo w temp pokojowej. Mieszamy używając mieszadła K, aż do połączenia składników na obrotach 1.
3
Ubić połowę białek ze szczypta soli i cukrem. Następnie dodać łyżeczkę soku z pomarańczy i wymieszać.
4
Polowe ciasta umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec kruche ciasto przez 10min w temp 170oC. Na ciasto wyłożyć cienka warstwę dżemu śliwkowego i beze. Piec 10 min.
Z druga połowa ciasta zrobić tak samo :) Do górnej warstwy bezy można dodać pokrojone orzechy włoskie
5
Jedna cześć ciasta umieścić w pojemniku, przełożyć kremem budyniowym, następnie nałożyć druga cześć ciasta. Całość włożyć do lodówki na cała noc.
Smacznego :)