• Pasztet z królika

Przystawka

Pasztet z królika

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

1 królik (1kg)
0,75 kg boczku surowego
3 cebule
4 jajka
1 bułka
1 kostka margaryny
sól
pieprz
majeranek

Przepis podstawowy

1

Królika podzielić na porcje i podpiec na margarynie w dużym naczyniu pod przykryciem, ok 45 min.

2

Dodać pokrojony w plastry boczek i przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Piec ok 30 min. i po tym czasie dodać 3 obrane i pokrojone w ćwiartki cebule

3

Gdy mięso będzie odchodziło od kości zdjąć z ognia, przełożyć do miski a w powstałym tłuszczu namoczyć bułkę.

4

Obrane z kości mięso wraz z boczkiem, cebulą i bułką przemielić 2 razy maszynką do mięsa na drobnym sitku. Następnie dodać jajka i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku i za pomocą haka do ciasta dokładnie wymieszać.

5

Tak przygotowane mięso przełożyć do foremek i piec 1 godzinę w temp. 180 st. bez termoobiegu. Smacznego :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.