• Ciasto pomarańczowe z ricottą
  • Ciasto pomarańczowe z ricottą
  • Ciasto pomarańczowe z ricottą
  • Ciasto pomarańczowe z ricottą

Deser

Ciasto pomarańczowe z ricottą

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

Przepis powstał we współpracy z www.chilliczosnekioliwa.pl

1

W misie robota umieść ksylitol oraz ricottę. Mieszaj mieszadłem K, aż uzyskasz gładką masę, a ksylitol dobrze połączy się z ricottą. Dodaj skórkę z pomarańczy i zmiksuj chwilę. Dodawaj jajka, po jednym na raz, i mieszaj aż połączą się z masą.

2

Dodaj sok z pomarańczy, oliwę oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

3

Żurawinę wymieszaj z łyżką ksylitolu. Pistacje obierz z łupinek. Dodaj do ciasta i delikatnie przemieszaj.

4

Formę na babkę posmaruj oliwą/olejem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wystudź i wyjmij z formy. Posyp cukrem pudrem.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

300 g ksylitolu
sok i skórka z 1 pomarańczy
400 g ricotty
4 jajka w temperaturze pokojowej
4 łyżki oliwy o delikatnym smaku lub oleju
150 g świeżej żurawiny
100 g pistacji
1 łyżka ksylitolu
4 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g mąki pszennej
cukier puder do posypania

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.