• Szarlotka świąteczna

Deser

Szarlotka świąteczna

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- szatkownica

SKŁADNIKI:

Ciasto
3 szkl mąki
25 g margaryny
0,5 szkl cukru brązowego
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
2 kg szarych renet
sok z 2 mandarynek
sok i starta skórka z 1 pomarańczy
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich
1,5 lyzeczki cynamou
1 łyżeczka kardamonu
2 łyżeczki cukru brązowego, niekoniecznie

Przepis podstawowy

1

Zamontuj krajalnice z bębnem nr 2 i zetrzyj obrane jabłka, następnie orzechy.

2

Do garnka dać jabłka, podsmarzyć, dodać sok z mandarynek i sok i skórkę z pomarańczy. Nie zapominając od czasu do czasu mieszać. Pod koniec dodać orzechy, rodzynki, cynamon i kardamon. Sprobiwać jeśli jest dla nas za kwaśne dodać cukier i zamieszać. Zostawić do ostygnięcia.

3

Do miski robota dajemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

4

Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i dajemy na blachę, na to jabłka. Drugą część ciasta można rozwałkować i przykryć jabłka, można po rozwałkowaniu wyciąć no listki nożem do pizzy ja to robiłam, można też dać do zamrażarki i zetrzeć.

5

Piec w 180° w termoobiegu 1 godzinę, na środkowym poziomie. Jeśli chcemy możemy posypać cukrem pudrem, my lubimy bez.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.