1
Zamontuj krajalnice z bębnem nr 2 i zetrzyj obrane jabłka, następnie orzechy.
2
Do garnka dać jabłka, podsmarzyć, dodać sok z mandarynek i sok i skórkę z pomarańczy. Nie zapominając od czasu do czasu mieszać. Pod koniec dodać orzechy, rodzynki, cynamon i kardamon. Sprobiwać jeśli jest dla nas za kwaśne dodać cukier i zamieszać. Zostawić do ostygnięcia.
3
Do miski robota dajemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
4
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i dajemy na blachę, na to jabłka. Drugą część ciasta można rozwałkować i przykryć jabłka, można po rozwałkowaniu wyciąć no listki nożem do pizzy ja to robiłam, można też dać do zamrażarki i zetrzeć.
5
Piec w 180° w termoobiegu 1 godzinę, na środkowym poziomie.
Jeśli chcemy możemy posypać cukrem pudrem, my lubimy bez.