• Drożdżówki z twarogiem

Deser

Drożdżówki z twarogiem

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasto:
Mąka 550g
Jajka 2
Drożdże 45-50g
Cukier 135g
Mleko 180ml
Masło 70g
Masa
Twaróg sernikowy 500g
Mąka 4łyżki
Cukier puder 80-90g
Jajko 1
Cukier waniliowy 3łyżki
Olejek waniliowy 3-5krople
Masło 35g
Lukier:
Cukier puder ok 6-8łyżek
Sok z cytryny
Mleko

Przepis podstawowy

1

1) Drożdże rozpuścić z łyżką cukru oraz wymieszać z połowa ciepłego mleka, pozostawić na ok 15min 2) masło rozpuścić z pozostalym mlekiem i troszkę ostudzić 3) jajka można utrzeć z cukrem do uzyskania koglu moglu po czym połączyć wszystkie składniki, wyrabiać w miskerze ok 5-10min do uzyskania elastycznego ciasta, jeśli ciasto będzie "za mokre" to w trakcie wyrabiania dodać mąki 4) wszystkie składniki na masę w pokojowej temperaturze wymieszać w mikserze 5) ciasto drożdżowe pozostawić do wyrośnięcia na ok 60min 6) rozwałkować, polecam w ksztal okręgu, nałożyć masę, założyć na siebie ciasto i zrobić małe pojedyncze ciasta, krojąc małe kawałki i delikatnie wywinąć w jedną stronę 7) piekarnik nagrzać do 180C 8) ciastka położyć na blachę, każda partia może rosnąć jeszcze 20min, posmarować roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem (z jajkiem będą ciemniejsze) 9) piec ok 20-22min 10) wszystkie składniki na lukier wymieszać i polać lekko wystudzone bądź zimne drożdżówki 11) smacznego

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.