1
1) Drożdże rozpuścić z łyżką cukru oraz wymieszać z połowa ciepłego mleka, pozostawić na ok 15min
2) masło rozpuścić z pozostalym mlekiem i troszkę ostudzić
3) jajka można utrzeć z cukrem do uzyskania koglu moglu po czym połączyć wszystkie składniki, wyrabiać w miskerze ok 5-10min do uzyskania elastycznego ciasta, jeśli ciasto będzie "za mokre" to w trakcie wyrabiania dodać mąki
4) wszystkie składniki na masę w pokojowej temperaturze wymieszać w mikserze
5) ciasto drożdżowe pozostawić do wyrośnięcia na ok 60min
6) rozwałkować, polecam w ksztal okręgu, nałożyć masę, założyć na siebie ciasto i zrobić małe pojedyncze ciasta, krojąc małe kawałki i delikatnie wywinąć w jedną stronę
7) piekarnik nagrzać do 180C
8) ciastka położyć na blachę, każda partia może rosnąć jeszcze 20min, posmarować roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem (z jajkiem będą ciemniejsze)
9) piec ok 20-22min
10) wszystkie składniki na lukier wymieszać i polać lekko wystudzone bądź zimne drożdżówki
11) smacznego