1
Żółtka oddzielić od białek
2
Ubić trzepaczką na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć do innej miski
3
Do misy miksera przełożyć twaróg, śmietanę kremówkę, żółtka, cukier, miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, wanilię (ziarna z wydrążonej laski lub ekstrakt). Najlepiej jest, gdy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Używając trzepaczki, mieszać tylko do połączenia składników na niskich obrotach miksera.
4
Do masy serowej delikatnie dodawać ręcznie ubite białka.
5
Piec sernik 80 minut w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra-dół.
Nie wyjmować od razu sernika z piekarnika - uchylić lekko drzwiczki i na 15 minut zostawić do wyrównania temperatur - a wszystko po to, by sernik nie opadł :)
6
Po wystudzeniu sernika, na wierzch przełożyć ulubioną konfiturę. Można także udekorować go płatkami migdałów, orzechami, czy innymi bakaliami. Smacznego! :)