• Sernik

Deser

Sernik "jak chmurka" z ulubioną komfiturą!

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

800g tłustego twarogu
200 ml śmietanki kremówki
150 g drobnego cukru
7 jajek
40g masła
70g mąki ziemniaczanej
laska wanilii lub ekstrakt waniliowy (łyżeczka)
ulubiona konfitura 250 g

Przepis podstawowy

1

Żółtka oddzielić od białek

2

Ubić trzepaczką na najwyższych obrotach białka ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć do innej miski

3

Do misy miksera przełożyć twaróg, śmietanę kremówkę, żółtka, cukier, miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, wanilię (ziarna z wydrążonej laski lub ekstrakt). Najlepiej jest, gdy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Używając trzepaczki, mieszać tylko do połączenia składników na niskich obrotach miksera.

4

Do masy serowej delikatnie dodawać ręcznie ubite białka.

5

Piec sernik 80 minut w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra-dół. Nie wyjmować od razu sernika z piekarnika - uchylić lekko drzwiczki i na 15 minut zostawić do wyrównania temperatur - a wszystko po to, by sernik nie opadł :)

6

Po wystudzeniu sernika, na wierzch przełożyć ulubioną konfiturę. Można także udekorować go płatkami migdałów, orzechami, czy innymi bakaliami. Smacznego! :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.