1
Kruchy spód
Mąkę i cukier wrzucić do misy miksera, dodać zimne pokrojone masło, przy użyciu mieszadła K na średnich obrotach wymieszać niezbyt długo, aż do utworzenia grudek ciasta, dodać żółtka, jeszcze chwilę mieszać, do utworzenia kuli ciasta. Schłodzić przez pół godziny.
Ciasto rozwałkować, wykleić formę do tarty (ok.28cm), brzegi tarty wykleić wysoko, (ciasto podczas pieczenia nie może z boków zbyt nisko obsunąć się bo masa serowa jest rzadka
i wypłynie jeśli boki będą zbyt niskie! ) wstawić do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni (góra - dół), wstawić formę z ciastem i obniżyć temp.do
180st. Piec 15-20 min, aż ciasto zrumieni się.
2
Masa serowa
Ilość masy serowej jest tak wyliczona, żeby w całości wypełnić podpieczoną tartę o średnicy 28 cm.
1/3 mleka wymieszać z cukrem i budyniem
Twaróg, jajka, sok z cytryny, olej, mleko z budyniem i cukrem włożyć razem do misy miksera. Mieszać na najniższych obrotach przy pomocy trzepaczki, aż masa będzie gładka, bez grudek, dodać resztę mleka, delikatnie wymieszać - masa ma konsystencję gęstej śmietany.
Na blachę z piekarnika ustawić ruszt, pod spód tarty podłożyć folię aluminiową, ustawić na ruszcie, na blachę wlać wodę.
Na gorący, podpieczony spód wylać masę serową, piec w kąpieli wodnej 50-55 min (ciasto na wierzchu powinno pozostać blade.
3
Karmelizowany słonecznik
Cukier wsypać na patelnię zalać wodą (nie mieszać) gotować bez mieszania, aż do utworzenia gęstniejącego karmelu, obserwować, żeby cukier nie przypalił się, na tym etapie dodać masło i wymieszać (uwaga! masa jest bardzo gorąca!) dodać słonecznik, jeszcze chwilę podgrzewać aż karmel przybierze odrobinę ciemniejszą barwę i będzie błyszczący. Masę wyłożyć na papier do pieczenia, rozsmarować na płasko, wystudzić.
Na gorący, upieczony sernik, wyłożyć masę kajmakową i rozsmarować (ok.0,5 cm albo według uznania)
Na to wyłożyć prażone migdały i karmelizowany pokruszony słonecznik, udekorować plasterkiem pomarańczy.
Pozostawić do schłodzenia (gorący, gotowy sernik najlepiej wyjąć z formy, wtedy boki pozostaną kruche.
Smacznego!