• Tarta sernikowa z nutą cytrynową i karmelizowanym słonecznikiem

Deser

Tarta sernikowa z nutą cytrynową i karmelizowanym słonecznikiem

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Gotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

Kruchy spód
255 g mąki
50 g cukru
15 g cukru waniliowego
170 g masła
2 żółtka
Masa serowa
1 op.twarożku 450 g (Mój ulubiony-Wieluń)albo innego, gęstego twarogu sernikowego
ok.35 g budyniu z dodatkiem prawdziwej wanilii
120 g cukru +10g waniliowego (z prawdziwą wanilią)
48 g oleju słonecznikowego dobrej jakości
70 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
170 g mleka
1 jajko + 2 żółtka
Karmelizowany słonecznik
45 g cukru trzcinowego
45 g wody
12 g masła
ok.60-70 g słonecznika
Dodatkowo
masa kajmakowa z Gostynina
uprażone płatki i wiórki migdałowe (do dekoracji)

Przepis podstawowy

1

Kruchy spód Mąkę i cukier wrzucić do misy miksera, dodać zimne pokrojone masło, przy użyciu mieszadła K na średnich obrotach wymieszać niezbyt długo, aż do utworzenia grudek ciasta, dodać żółtka, jeszcze chwilę mieszać, do utworzenia kuli ciasta. Schłodzić przez pół godziny. Ciasto rozwałkować, wykleić formę do tarty (ok.28cm), brzegi tarty wykleić wysoko, (ciasto podczas pieczenia nie może z boków zbyt nisko obsunąć się bo masa serowa jest rzadka i wypłynie jeśli boki będą zbyt niskie! ) wstawić do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni (góra - dół), wstawić formę z ciastem i obniżyć temp.do 180st. Piec 15-20 min, aż ciasto zrumieni się.

2

Masa serowa Ilość masy serowej jest tak wyliczona, żeby w całości wypełnić podpieczoną tartę o średnicy 28 cm. 1/3 mleka wymieszać z cukrem i budyniem Twaróg, jajka, sok z cytryny, olej, mleko z budyniem i cukrem włożyć razem do misy miksera. Mieszać na najniższych obrotach przy pomocy trzepaczki, aż masa będzie gładka, bez grudek, dodać resztę mleka, delikatnie wymieszać - masa ma konsystencję gęstej śmietany. Na blachę z piekarnika ustawić ruszt, pod spód tarty podłożyć folię aluminiową, ustawić na ruszcie, na blachę wlać wodę. Na gorący, podpieczony spód wylać masę serową, piec w kąpieli wodnej 50-55 min (ciasto na wierzchu powinno pozostać blade.

3

Karmelizowany słonecznik Cukier wsypać na patelnię zalać wodą (nie mieszać) gotować bez mieszania, aż do utworzenia gęstniejącego karmelu, obserwować, żeby cukier nie przypalił się, na tym etapie dodać masło i wymieszać (uwaga! masa jest bardzo gorąca!) dodać słonecznik, jeszcze chwilę podgrzewać aż karmel przybierze odrobinę ciemniejszą barwę i będzie błyszczący. Masę wyłożyć na papier do pieczenia, rozsmarować na płasko, wystudzić. Na gorący, upieczony sernik, wyłożyć masę kajmakową i rozsmarować (ok.0,5 cm albo według uznania) Na to wyłożyć prażone migdały i karmelizowany pokruszony słonecznik, udekorować plasterkiem pomarańczy. Pozostawić do schłodzenia (gorący, gotowy sernik najlepiej wyjąć z formy, wtedy boki pozostaną kruche. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.