• Domowy krem orzechowo-czekoladowy

Deser

Domowy krem orzechowo-czekoladowy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 2

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- malakser

SKŁADNIKI:

125 g orzechów laskowych
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
20 g masła
1 łyżeczka kakao
1,5 łyżki cukru pudru

Przepis podstawowy

1

Orzechy obrane z łupinek podpiec w piekarniku nagrzanym do 180st C przez około 10 min. Następnie ostudzić i oczyścić z brązowych skórek.

2

Zamontować malakser z ostrzem do krojenia. Wsypać orzechy i rozdrabniać aż do uzyskania gładkiej i dość płynnej masy (5-10 min.).

3

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej.

4

Zamontować blender, przełożyć do niego orzechy, czekoladę masło (jeszcze ciepłe), dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu.

5

Masę przełożyć do słoiczków i odstawić do przestudzenia.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.