• Kopa śląska czyli najlepszy deser

Deser

Kopa śląska czyli najlepszy deser

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

3 kokosowe blaty
50 g rodzynek namoczonych w spirytusie
50 g prażonych migdałów
50 ml spirytusu
500 ml śmietany kremówki
puszka ananasa
1/2 szklanki soku z ananasa
1/2 puszki brzoskwiń z zalewy
2 śmietan-fixy
blaty kokosowe:
5 białek
10 łyżek cukru
200 g wiórków kokosowych

Przepis podstawowy

1

Na początek należy upiec kokosowe blaty. Unieś ramię robota, zamontuj trzepaczkę. Do misy wlej białka (muszą posiadać temperaturę pokojową),, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Po 3 minutach białka będą ubite na sztywną pianę. Wsyp cukier, ponownie włącz robota i ubijają aż piana połączy się z cukrem. Następnie wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj z pianą.

2

Blachę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia, zakreślić na nim okrąg jaki potrzebujemy, pamiętając ze kopa ma się zmieścić n przygotowanym np talerzu, wiec okrąg musi być ciut mniejszy. Na drugiej blasze narysować dwa rożne mniejsze okręgi. Okręgi wypełnić masą kokosową i wstawić do piekarnika w 180º C na 10 minut i piec do przyrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.

3

Owoce odsączyć i pokroić na kawałki. W mikserze zamontować ponownie trzepaczkę, do misy wlać śmietanę kremówkę i na wysokich obrotach ubić ją na sztywno, na końcu dodając fixy.

4

Migdały uprażyć na suchej patelni. Rodzynki odsączyć ze spirytusu. W soku z ananasa rozprowadzić spirytus. Ma powstać mocny poncz.

5

Na spód talerza ułożyć największy placek, nasączyć ponczem, na to położyć porcję śmietany, pokrojone owoce, rodzynki, garść płatków, przykryć porcją śmietany. Położyć średni placek, skropić go ponczem, posmarować śmietaną, ułożyć owoce, bakalie, znowu śmietanę. Na górę położyć ostatni najmniejszy placek, skropić ponczem. Całość obłożyć resztą śmietany, posypać płatkami, udekorować owocami, bakaliami, migdałami.

6

Tak przygotowany deser włożyć na noc do lodówki, bo najlepszy jest na drugi dzień, gdy się "przegryzie".

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.