1
Mak gotować w mleku z wodą przez około 25 minut. Po ugotowaniu mak odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
2
Na patelni roztopić masło dorzucić mak z rozdrobnionymi rodzynkami, żurawiną i migdałami. Następnie ubić kogiel-mogiel z żółtka i cukru i wlać do maku mieszając. Ubić pianę z białek i dodać do ostudzonej masy makowej.
3
Z mleka, odrobiny cukru i drożdży robimy zaczyn. W ramieniu robota montujemy trzepaczkę i ustawiamy prędkość pracy na poziom 2. Do miski kenwooda dodajemy resztę cukru, jajek i żółtek ucieramy kogiel mogiel do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wymieniamy trzepaczkę na hak do ciasta i ustawiamy poziom pracy na 1, dodajemy mąkę, rozczyn, rozpuszczony tłuszcz, wyrabiamy przez 4 minuty i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
4
Ciasto podzielić na 6 różnych części i rozwałkować na podłużne placki, rozsmarować masą makową na całej powierzchni zostawiając po 1cm z każdej strony. Drożdżówki złożyć krótszym bokiem do środka na 3 razy. Pozostawić do wyrośnięcia na 30minut.
5
Drożdżówki piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC termoobieg przez 25minut.