• Drożdżówki z makiem

Deser

Drożdżówki z makiem

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasto:
250gr mąki typ 450
2 żółtka
1 jajko całe
80gr cukru
80gr masła
80gr mleka
15gr drożdży
szczypta soli
Masa makowa:
150gr maku mielonego
50gr rodzynek
50gr żurawiny
50gr migdałów
1 jajko całe
100gr cukru
25gr masła
200ml mleka
100ml wody

Przepis podstawowy

1

Mak gotować w mleku z wodą przez około 25 minut. Po ugotowaniu mak odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.

2

Na patelni roztopić masło dorzucić mak z rozdrobnionymi rodzynkami, żurawiną i migdałami. Następnie ubić kogiel-mogiel z żółtka i cukru i wlać do maku mieszając. Ubić pianę z białek i dodać do ostudzonej masy makowej.

3

Z mleka, odrobiny cukru i drożdży robimy zaczyn. W ramieniu robota montujemy trzepaczkę i ustawiamy prędkość pracy na poziom 2. Do miski kenwooda dodajemy resztę cukru, jajek i żółtek ucieramy kogiel mogiel do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wymieniamy trzepaczkę na hak do ciasta i ustawiamy poziom pracy na 1, dodajemy mąkę, rozczyn, rozpuszczony tłuszcz, wyrabiamy przez 4 minuty i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.

4

Ciasto podzielić na 6 różnych części i rozwałkować na podłużne placki, rozsmarować masą makową na całej powierzchni zostawiając po 1cm z każdej strony. Drożdżówki złożyć krótszym bokiem do środka na 3 razy. Pozostawić do wyrośnięcia na 30minut.

5

Drożdżówki piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC termoobieg przez 25minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.