• Chałwa Waniliowa

Deser

Chałwa Waniliowa

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

SKŁADNIKI:

200g łuskanego sezamu
70g miodu
jenda laska wanilii

Przepis podstawowy

1

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy sezam. Trzeba uważać by sezamu nie spalić, ponieważ chawła będzie miła gorzki posmak. Polecam prażyć partiami by bardziej kontrolować ziarenka. Po uprażeniu zdejmujemy z patelni i zostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie wyjmujemy ziarenka z laskii wanilli.

2

Po wystygnięciu sezamu wrzucamy go do malaksera(jeżeli nie mamy, możemy użyć blendera), mielimy ziarna na prędkości 3, dodajemy ziarna wanilli, musimy uważać by nie doprowadzić do puszczenia oleju przez ziarna sezamu.

3

Po rozdrobnieniu sezamu i wymieszaniu ich z wanilią, przekaładamy do miski i dodajemy płynego miodu(jeżeli mamy go w formie stałej, napierw go rozgrzewamy w rondelku lub mikrofali). Całość mieszamy i zlepiamy w całość. Formujemy np w prostokąt i zawijamy w folię spożywczą lub wkłądamy do małego pojemniczka.

4

Wkładamy do lodówki i zostawiamy tam conajmniej na godzinę, ja trzymam około 4 godzin. Przepis jest bardzo uniwersalny i można dodać różne bakalie do tej chałwy, a wanillię wymienić np na pastę pistacjową lub kakao.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.