• Chrupiące placuszki ziemniaczano-marchewkowe

Danie główne

Chrupiące placuszki ziemniaczano-marchewkowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

SKŁADNIKI:

ziemniaki 700 g
2 średnie marchewki
1 duża cebula
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka mąki pszennej
sól
pieprz
olej

Przepis podstawowy

1

Obrane warzywa wkładamy do malaksera z zamontowaną tarczą do przecierania warzyw. Przecieramy warzywa na 2 prędkości aż uzyskamy gęstą masę (końcówki warzyw można zmiksować z masą używając noży szatkujących). Masę warzywną przelewamy do misy robota, wbijamy jajka, dodajemy mąki oraz przyprawy. Mieszamy za pomocą mieszadła K 1 minutę na 2 prędkości. Smażymy placuszki na złoty kolor. Można podać ze śmietaną i chrupiącymi warzywami, np. papryką i ogórkiem lub z twarożkiem i wędzonym łososiem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.