• Świąteczne półksiężyce

Przystawka

Świąteczne półksiężyce

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

- szatkownica

SKŁADNIKI:

Ciasto:
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
600 g mąki pszennej typ 550
100 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko plus białko (żółtko zostawić do posmarowania pierogów)
Farsz:
700 g pieczarek
Ćwiartka główki białej kapusty
2 szt cebula
100 g oleju
sól, pieprz
Dodatkowo:
żółtko+1 łyżka mleka, mak do posypania.

Przepis podstawowy

1

Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do misy. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i cukier. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na ok. 15 minut. Do mąki dodać jajka, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić robotem z założonym hakiem do wyrabiania ciasta. Wyrabiać ok 5 min na 4 programie. Ciasto w misie przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.

2

Farsz: Za pomocą malaksera na tarczy nr 5 poszatkować kapustę. Następnie wrzucić do garnka na wrzącą osoloną wodę i gotować ok 20/25min. Odcedzić. Następnie na tej samej tarczy poszatkować pieczarki. Zmienić tarczę do szatkowania na ostrze i posiekać drobno cebulę. Rozgrzać olej na patelni wrzucić cebulę , lekko podsmażyć, dodać pieczarki. Dusić ok 15 min a następnie dodać kapustę. Całość dusić jeszcze ok 5min cały czas mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do ostudzenia. Jeśli w farszu zbierała by się woda to dokładnie go wycisnąć

3

Formowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część ciasta podsypać lekko mąką i rozwałkować na placek o grubości ok 5 mm. Za pomocą kubka lub foremki wycinać krążki o śr 8 cm. Na środek każdego krążka nakładać 2 łyżeczki farszu zostawiając 1cm wolnego brzegu i zlepić jak pierogi. Gotowe pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min.

4

Wyrośnięte pierożki posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C z termoobiegiem lub do 180*C góra- dół przez ok 20- 25 min do złotego koloru. SMACZNEGO!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.