1
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do misy. Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i cukier. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na ok. 15 minut.
Do mąki dodać jajka, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić robotem z założonym hakiem do wyrabiania ciasta. Wyrabiać ok 5 min na 4 programie.
Ciasto w misie przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
2
Farsz:
Za pomocą malaksera na tarczy nr 5 poszatkować kapustę. Następnie wrzucić do garnka na wrzącą osoloną wodę i gotować ok 20/25min. Odcedzić.
Następnie na tej samej tarczy poszatkować pieczarki. Zmienić tarczę do szatkowania na ostrze i posiekać drobno cebulę. Rozgrzać olej na patelni wrzucić cebulę , lekko podsmażyć, dodać pieczarki. Dusić ok 15 min a następnie dodać kapustę. Całość dusić jeszcze ok 5min cały czas mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do ostudzenia. Jeśli w farszu zbierała by się woda to dokładnie go wycisnąć
3
Formowanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część ciasta podsypać lekko mąką i rozwałkować na placek o grubości ok 5 mm. Za pomocą kubka lub foremki wycinać krążki o śr 8 cm. Na środek każdego krążka nakładać 2 łyżeczki farszu zostawiając 1cm wolnego brzegu i zlepić jak pierogi. Gotowe pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min.
4
Wyrośnięte pierożki posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C z termoobiegiem lub do 180*C góra- dół przez ok 20- 25 min do złotego koloru. SMACZNEGO!