• chleb na zakwasie

Przystawka

chleb na zakwasie

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 3

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

ZACZYN
woda 0,5 l
zakwas 150 g
mąka żytnia 2000 ok 200-250 g
-------------------------------------------------------
płatki owsiane 150 g
mąka żytnia 720 450g
mąka pszenna 750 600g
sól 2 łyżki
woda 500 ml

Przepis podstawowy

1

Zaczyn powinien mieć konsystencję śmietany . Odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc

2

Do misy wlewamy zaczyn, wodę włączamy robota ( obroty poziom 4 ). Powoli dodajemy wszystkie sypkie składniki. Wyrabiamy około 7-8 minut do połączenia składników.

3

Trzy korytka wykładamy papierem do pieczenia. Mokra ręką nakładamy ciasto do foremek. Wyrównujemy , nacinamy przez środek; odstawiamy na trzy godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

4

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni( ja stosuję termoobieg ) Na dno stawiam żaroodporne naczynie z wodą Pieczemy 1 godzinę.

5

Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do wystudzenia

6

SMACZNEGO

7

Płatki owsiane można zamienić na otręby lub różne nasiona

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.