• Rolada bezowa

Deser

Rolada bezowa

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

4 jajka
250 g drobnego cukru
dżem wiśniowy
płatki migdałów
wiórki kokosowe
200 g śmietanki 36%
200 g mascarpone

Przepis podstawowy

1

Ubić pianę z białek, następnie dodawać powoli cukier i ubić gładką lśniącą bezę. Masę bezową rozsmarować na płasko na blaszce z zestawu piekarnika. Posypać wierzch bezy płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. Suszyć ok 40 minut w 150 stopniach, aż beza całkiem wyschnie.

2

W misie robota za pomocą trzepaczki ubić śmietankę. Następnie dodać mascarpone i krótko razem zmiksowac.

3

Wysuszoną bezę odwrócić warstwą z płatkami migdałów do dołu.Rozsmarować równo na bezie krem ze śmietany i mascarpone. Na krem wyłożyć cienką warstwę dżemu.

4

Zwinąć delikatnie bezę w roladę, najlepiej z pomocą papieru do pieczenia. Zostawić gotowy deser na kilka godzin w lodówce.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.