• Chleb orkiszowy razowy z ziarnami, na zakwasie żytnim bez drożdży

Przystawka

Chleb orkiszowy razowy z ziarnami, na zakwasie żytnim bez drożdży

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 2

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

SKŁADNIKI:

Dzięki zawartości ziaren chleb zachowuje świeżość przez długi czas.
Domowy zakwas żytni na chleb - dojrzałe kultury bakterii 30g
Mąka żytnia pełnoziarnista ekologiczna 230g
Mąka orkiszowa pełnoziarnista ekologiczna 345g
Mąka orkiszowa typ 700 ekologiczna 450g
Woda do zakwasu 187ml
Woda na ciasto 355ml
Platki owsiane bio 40g
Płatki jaglane bio 40g
Slonecznik prażony bio 40g
Siemię lniane bio 40g
Woda do namoczenia ziaren (wrzątek) - 200ml
Sól 18g

Przepis podstawowy

1

Do misy robota wsypać 230g mąki zytniej pelnoziarnistej dodać 30g zakwasu żytniego oraz 187ml wody. Wymieszać dokładnie na jednolita masę hakiem do mieszania ciasta. Misę przykryć ściereczką i odstawić na ok 12-14h do fermentacji w temperaturze pokojowej. Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze. Wszystkie ziarna wsypać do osobnego naczynia razem z solą i zaląć wrzatkiem. Dobrze wymieszać aby ziarna się namoczyly. Przykryć w celu uniknięcia odparowywania wody np. talezykiem lub folia spożywczą i zostawić w temp. pokojowej na ok 12-14h

2

Po upływie czasu fermentacji do zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę orkiszowa pełnoziarnista 345g, mąkę orkiszową typ 700 450g wodę 355ml oraz namoczone ziarna. Wszystko dokładnie wymieszać przy użyciu haka do ciasta na minimalnej prędkości robota(min). Ciasto mieszać ok 3-5min do uzyskania jednolitej konsystencji. Prawidlowa konsystencja ciasta to lepki ciasto o średniej konsystencji umożliwiające ulepienie bochenka. Misę ponownie przykryć ściereczka i odstawić do fermentacji na ok 4h do wyrośnięcia.

3

Po wyrośnięcia ciasta podzielić ciasto na 2 równe części i ulepić bichenki lub włożyć do foremek. Przygotowane ciasto głęboko naciąć nożem w 3 miejscach. Przykryć ściereczka i odstawić na ok 30min-1h. W tym samym czasie nagrzać piekarnik do 240 stopni Celsjusza oraz zagotować wodę w czajniku. Wrzątek bedzie potrzebny do zaparowania piekarnika.

4

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy przygotowane bichenki na środkowy poziom. Wrzątek wlewamy do osobnej blachy (ok. 250 - 300ml). Blache z wodą stawiamy na dnie piekarnika. Parującą wodą utworzy chrupka skórke chleba. Bochenki pieczemy w 240*C przez 15 minut Następnie zmuejszamy temperaturę do ok 220*C i pieczemy kolejne 25 - 30minut.

5

Chleb wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do ostudzenia. Nie należy zostawiać chleba w foremce lub na papierze w celu uniknięcia namkniecia wypieku.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.