1
Do misy robota wsypać 230g mąki zytniej pelnoziarnistej dodać 30g zakwasu żytniego
oraz 187ml wody. Wymieszać dokładnie na jednolita masę hakiem do mieszania ciasta.
Misę przykryć ściereczką i odstawić na ok 12-14h do fermentacji w temperaturze pokojowej.
Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze.
Wszystkie ziarna wsypać do osobnego naczynia razem z solą i zaląć wrzatkiem.
Dobrze wymieszać aby ziarna się namoczyly. Przykryć w celu uniknięcia odparowywania wody np. talezykiem lub folia spożywczą
i zostawić w temp. pokojowej na ok 12-14h
2
Po upływie czasu fermentacji do zaczynu dodać pozostałe składniki:
mąkę orkiszowa pełnoziarnista 345g,
mąkę orkiszową typ 700 450g
wodę 355ml oraz namoczone ziarna. Wszystko dokładnie wymieszać
przy użyciu haka do ciasta na minimalnej prędkości robota(min).
Ciasto mieszać ok 3-5min do uzyskania jednolitej konsystencji.
Prawidlowa konsystencja ciasta to lepki ciasto o średniej konsystencji umożliwiające ulepienie bochenka.
Misę ponownie przykryć ściereczka i odstawić do fermentacji na ok 4h do wyrośnięcia.
3
Po wyrośnięcia ciasta podzielić ciasto na 2 równe części i ulepić bichenki
lub włożyć do foremek.
Przygotowane ciasto głęboko naciąć nożem w 3 miejscach. Przykryć ściereczka
i odstawić na ok 30min-1h. W tym samym czasie nagrzać piekarnik do 240 stopni Celsjusza oraz zagotować wodę w czajniku.
Wrzątek bedzie potrzebny do zaparowania piekarnika.
4
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy przygotowane bichenki na środkowy poziom.
Wrzątek wlewamy do osobnej blachy (ok. 250 - 300ml).
Blache z wodą stawiamy na dnie piekarnika. Parującą wodą utworzy chrupka skórke chleba.
Bochenki pieczemy w 240*C przez 15 minut
Następnie zmuejszamy temperaturę do ok 220*C i pieczemy kolejne 25 - 30minut.
5
Chleb wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do ostudzenia.
Nie należy zostawiać chleba w foremce lub na papierze w celu uniknięcia namkniecia
wypieku.